Dramatické celosvetové vymieranie včiel. Zachráňme ich, inak nám hrozí katastrofa

29.04.2018 11:10

Málokto vie, že až tretina dôležitých potravín ľudstva je závislá od opeľovania hmyzom. Okrem iného zelenina, ovocie, koreniny, rastlinné oleje,…Zo 100 druhov rastlín, z ktorých sa produkuje 90 percent globálnej výživy pre svet, je 71 druhov opeľovaných práve včelami!

Len v Európe je od včiel závislých viac ako 4 000 druhov zeleniny. Vymieranie včiel rapídne postupuje. Ak celkom zmiznú, nielenže nebudeme mať žiadny med, ale kto nám bude bez nich všetky tieto rastliny opeľovať? Na to nemáme žiadnu odpoveď.

Chemické koncerny takéto „smiešne problémy“ nezaujímajú – ich zaujímajú len zisky z pesticidov.

Príklady z Číny ukazujú, že manuálne opeľovanie je zdĺhavé, pracovne veľmi náročné a veľmi drahé. To, čo vykonávajú včely po celom svete, má hodnotu okolo 260 miliard eur. Preto bez včiel by napríklad ovocie nesmierne zdraželo a stalo by sa luxusným tovarom.

Preto je mimoriadne dôležité, aby sme sa globálne starali o ochranu včiel. V posledných dvadsatiach rokoch vymiera čoraz viac včiel, a to nielen v Európe, takže už môžeme hovoriť o ich masovom vymieraní v celom svete.

Má to niekoľko dôvodov. Včely strácajú vo zvýšenej miere životný priestor. Klesá množstvo pre nich vhodnej potravy. Zmena klímy. Narastá množstvo parazitov, ktoré ich zabíjajú. Zvlášť sú však ohrozené chemickými pesticidmi. Najnebezpečnejšie sú pre včely takzvané neonicotinoidy, ktoré ich doslova vraždia vo veľkom. Rozrušujú ich nervový systém.
EÚ potrebuje zákony, ktoré nedovolia nasadzovať také chemické látky, ktoré zabíjajú včely.

Sem patria predovšetkým:

Imidacloprid, Thiamethoxam, Clothianidin, Fipronil, Chlorpyriphos, Cypermethrin und Deltamethrin.
Včelám taktiež osožia opatrenia, ktoré ochraňujú zatiaľ ešte intaktné ekosystémy a podporujú rôznorodosť plodín na agrárnych plochách.

Čoraz viac organizácií vyvíja tlak na politikov EÚ, aby konečne prikročili k vydaniu tvrdých zákonov na ochranu včiel, a to čo najskôr, lebo o niekľko rokov už bude neskoro. Samozrejme, že je to tvrdý boj proti záujmom chemických koncernov, ako sú napríklad niektoré veľké nemecké a švajčiarske konceny, ktoré na toxických pesticidoch zarábajú miliardy – na úkor včiel, ale aj na úkor nás všetkých.