Dosiaľ nevyriešená záhada vývoja života na Zemi v jeho mikroskopickej úrovni

16.10.2021 23:31

Veda dodnes nevie vysvetliť ako sa z jednobunkových organizmov mohli vyvinúť mnohobunkové organizmy. Už pred viac ako 3,5 miliárd rokmi sa na Zemi objavil život – vznikli prvé bunky.

Trvalo približne 1,5 miliárd rokov kedy život existoval na Zemi len vo forme jednobunkových organizmov. Biológia pokladá aj jednu bunku za organizmus, lebo sa vyznačuje všetkým tým, čím  sa vyznačujú aj komplexnejšie organizmy:

Prijímanie potravy, trávenie, vylučovanie a rozmnožovanie

K jednobunkovým organizmom patria napr.:

Všetky druhy baktérií, droždie, meňavky, rozsievky, hlienky,......

Biológovia sa už viac ako sto rokov intenzívne venujú veľmi dôležitej, dosiaľ nezodpovedanej otázke, ako sa jednobunkové organizmy mohli stať tým, čo Charles Darwin označil ako nekonečný zástup najkrajších a najzázračnejších foriem života, teda viacbunkové organizmy.

Jednoznačná odpoveď na ňu ale do dnešného dňa neexistuje.

Nevieme čo jednobunkové organizmy prinútilo k tomu, aby sa niekedy po 1,5 miliárd rokov – keď po celý ten dlhý čas nemali žiadnych nepriateľov, ktorí by ich požierali  - začali spájať a ako sa potom naučili ako jeden veľký organizmus pozostávajúci z miliónov, miliárd a či dokonca biliónov buniek, spolupracovať.

Toto je obrovská záhada  a azda aj najväčšia záhada evolúcie života na Zemi.

Ešte dodám, že v dlhej epoche, keď jednobunkové organizmy boli jedinou formou života na Zemi, tak si neslúžili navzájom za potravu a živili sa heterotrofne, to znamená, že museli prijímať organické látky zvonku – boli to tuky, bielkoviny a sacharidy.