Donald Tusk tvrdo kritizuje EÚ, nemecké média k tomu zbabelo mlčia

02.06.2016 22:50

Vo svojej nekompromisnej kritike nešetril Donald Tusk ani "Königin" Merkel, a tak nemecké média zarazene mlčia, lebo sa o poľskom politikovi v iných súvislostiach vyjadrovali v minulosti veľmi pochvalne. Tusk tvrdo kritizoval pri stretnutí európskych konzervatívcov pred troma dňami v Luxembursku špičkových EÚ politkov za ich pochybnú utečeneckú a integračnú politiku. Povedal, že žijú v akomsi raji bláznov a pestujú tam utopické ilúzie, ktoré vedú len k tomu, že v Európe narastajú silné odstredivé sily, ktoré ju hrozia roztrhnúť. 

Dôsledkom takejto pochybnej politiky je revolúcia euroskeptikov, ktorá sa okrem iného prejavuje vznikom ultrakonzervatívnych strán, ako napríklad AfD. Nič z Tuskovej reči neuverejnili nemecké mainstream médiá, pritom ide o vysokého funkcionára EÚ. Ak by ale bol vychválil Frau Merkel až do neba, tak by to bolo uvedené na predných stranách týchto médií.

Ostrá kritika Tuska prichádza vo veľmi napätej a nervóznej situácii v EÚ, keď sa blíži rozhodnutie Britov o "Byť alebo Nebyť" , o Brexite, ktoré sa uskutoční 23. júna. Najnovšie čísla, ktoré uverejnil Guardian, po prvy krát ukázali, že viac Britov je za Brexit, ako tých, ktorí si želajú ostaťv EÚ. Je to 45 percent oproti 42 percent.

Tusk povedal aj to, že mocipáni EÚ, počnúc Angelou Merkel, pokračujúc Jean Claude Junckerom,......vládli akoby vo veži zo slonoviny, úplne odtrhnutí od reálneho života bežných ľudí a ignorovali ich strachy a úzkosti, celkom posadnutí ideou totálnej, masovej a okamžitej integrácie utečencov. Realitou však je, že prevažná väčšina ľudí a štátov EÚ nezdieľa nafúknutý euroentuziasmus vládcov EÚ.

Na rozdiel od nemeckých médií priniesli anglické médiá - napríklad Telegraph - Tuskove vyjadrenia v plnom rozsahu. 

Namiesto toho, aby títo politici hľadali konsenzus s týmito ľuďmi a brali ohľad na ich potreby a želania, tak naďalej tvrdošijne presadzujú ideu utopickej a nezymyselnej Európy bez národných štátov. Je to šialená predstava, ktorá je totálne v rozpore s históriou Európy a preto vyvoláva nebezpečnú protireakciu. Túto však nemožno démonizovať len ako nelegitimný pravicovo rasistický populizmus a pranierovať ho ako niečo príbuzné s nacionálnym socializmom. To je absurdné a vonkoncom nezodpovedné od politikov, ktorí tak robia aj za pomoci početných médií.