Donald Trump vychválil V. Putina v USA televízii, aj v prítomnosti Hillary Clinton

13.09.2016 15:50

 

7. septembra sa konala v USA v rámci televízneho fóra diskusia k bezpečnostnej politike Washingtonu aj za účasti prezidentských kandidátov Donalda Trumpa a Hillary Clinton.

Trump sa vyjadril, že je obdivovateľom prezidentských kvalít Vladimíra Putina, ktorý podľa neho vedie skvelým spôsobom svoj národ. Povedal aj to, že v porovnaní vodcovských kvalít ruský prezident veľmi výrazne predstihuje Baraka Obamu. 

Dodal aj to, že v Rusku je celkom iný systém ako v USA a ktorý on síce nemá vo veľkej obľube, ale že si je potrebné uvedomiť, že Rusko sa historicky vyvíjalo úplne odlišne. V ruskom systéme je podľa Trumpa ale výborný vodca – Vladimír Putin - na rozdiel od Obamu, ktorý bol veľmi slabým vodcom.

Ruský prezident už predtým označil Donalda Trumpa ako mimoriadnu osobnosť a politika, ktorý chce zlepšiť vzájomné vzťahy medzi Ruskom a USA.

Clinton sa k jeho pochvalným a uznanlivým výpovediam na adresu ruského prezidenta nevyjadrila a zdržala sa akéhokoľvek komentára.

V rámci fóra sa obaja kandidáti vyjadrili aj k svojim predstavám o bezpečnostnej politike USA, akoby ju chceli usmerňovať a riadiť. Išlo hlavne o to, čo chce Washington urobiť v boji proti teroru ISIS.

Clinton tvrdila, že USA môžu poraziť ISIS v Iraku i Sýrii aj bez zásahu amerických pozemských síl. Tým ale nepovedala nič nového, pričom zotrvala na neúspešnej línii Baraku Obamu, ktorý vyhlasoval to isté a bez úspechu. A bez zasiahnutia Moskvy do diania proti ISIS by jeho neúspech vyznel ešte drastickejšie.

Trump v tejto veci povedal, že ako prezidnt urobí všetko pre to, aby kalifát ISIS bol zničený kompletne.

Na otázku, aké má v tomto smere konkrétne plány, odpovedal veľmi prefíkane  a pohotovo: „Azda len nechcete odo mňa, aby som teroristom teraz prezradil, ako ich chcem zničiť. Veď to by ste veľmi pomohli našim nepriateľom.“