Dokončenie: Je málo známe, že USA imperializmus v 19.storočí bol založený na extrémnom kolonializme

13.08.2015 18:02

Španieli boli po porážke v roku 1898 donútení takzvanou Parížskou zmluvou prepustiť USA aj Kubu a Puerto Rico, ktoré sa tak stali americkými kolóniami. Panstvo Američanov na Kube trvalo do roku 1934, keď prezident Franklin Roosevelt podpísal zmluvu, že USA si ponechali na Kube len námornú základňu Guantanamo, ktorá sa smutne preslávila neľudským  mučením zajatcov USA, ktorí boli bez súdu a bez dôkazov označení za teroristov.

Američanom sa na základe takzvaného Guano Islands Acts podarilo ešte v 19. storočí anektovať v centrálnom Pacifiku Bakerov ostrov, Jarvisov ostrov, Howlandov ostrov a niekoľko ďalších menších ostrovov. Stali sa súčasťou takto novovzniknutej Americkej Oceánie. Postupne do nej pribudli ešte Midway ostrovy, Wake ostrov, Marshallove ostrovy, Mikronézia a Pallau ostrov.

Okrem toho spravoval Washington aj svoje protektoráty. K nim patrila napríklad Panama a ostrov Hispaniola. V roku 1915 USA obsadili Haiti, ktoré sa stali tiež protektorátom Bieleho Domu.

To isté sa udialo s Dominikánskou Republikou. Američania obsaili v roku 1941 dokonca aj Island. Od roku 1944 ho síce prepustili do samostatnosti, ale ponechali si tam vojenské jednotky.