Dokončenie: Ako predísť masovej smrti utečencov v Stredozemnom mori, ktorá pokračuje? Austrália a Kurz to vedia - 2. časť

07.06.2016 12:07

Niečo podobné chce urobiť s utečencami smerujúcimi k brehom Európy cez Stredozemné more aj konzervatívny rakúsky minister zahraničia, Sebastian Kurz z ÖVP. Navrhuje ich zachytávať na mori a robiť s nimi selekciu priamo na európskych lodiach, ktoré by mali k tomu poverenie EÚ. Časť z nich by bola hneď vrátená do Afriky, druhá časť internovaná na vybraných ostrovoch. Pre noviny Presse am Sonntag Kurz vyhlásil, že EÚ by sa mala orientovať podľa austrálskeho modelu v narábaní s masovou utečeneckou migráciou. 

Medzičasom už Lýbia oficiálne oznámila, že nie je ochotná brať naspäť utečencov v zmysle dohody EÚ s Tureckom, ktorá v podstate už stroskotala.    Ministerský predseda vlády Lýbie Fajes al-Sarradsch (vlády, ktorá ja slabá a ktorú neuznáva polovica obyvateľstva krajiny) povedal pre Welt am Sonntag, že Lýbia nebude akceptovať, aby EÚ posielala migrantov späť do Lýbie, najmä keď prevažná väčina z nich je z iných afrických štátov. Podľa neho Európa sa musí sama postarať o to, aby ich dopravila do štátov, odkiaľ pochádzajú.

Minister Kurz povedal aj to, že z ostrovov, kde budú vybudované utečenecké tábory, musí potom EÚ organizovať a  finančne podporiť ich návrat do domovských krajín. Minister Kurz opakovane prehlásil, že je za to, aby sa pre utečencov uzavreli všetky prístupy do Európy. Kto príde do Európy ilegálne, ten nesmie mať nárok na azyl.

Ak utečenci budú musieť ostať na ostrovoch, ako Lesbos a nemajú nijakú šancu na azyl, tak budú - podľa rakúskeho ministra - skôr ochotní vrátiť sa dobrovoľne, ako tí utečenci, ktorí už majú nejaké ubytovanie vo Viedni, či Berlíne.

Kurzov návrh je racionálny i humánny. Racionálny preto, lebo, aj keď médiá o tom nepíšu explicitne, tak je faktom, že na Európu sa už "valí" nová utečenecká vlna a nepokoj a nervozita politikov v Berlíne a Bruseli narastá. Nemeckí vládnúci, ale aj opoziční etablovaní politici v spolupráci s niektorými médiami, čoraz agresívnejšie atakujú už nielen stranu AfD, ale napríklad aj konzervatívnych švajčiarskych politikov, ktorí ich nepríjemne konfrontujú s obrovskými nedostatkami a chybami merkelovskej utečeneckej politiky. 

Včera v nemeckej televíznej konfrontácii v ARD, s názvom Hart, aber Fair, bol "obeťou" veľkej nervozity nemeckej politiky švajčiarsky politik Roger Köppel zo strany SVP, prívrženec rakúskeho ministra Kurza a veľký odporca politiky Merkel.

Jeho inteligentné a veľmi logické argumenty umlčiavali spŕškou slov a skákaním do rečí, odborník na takéto metódy, nemecký CDU politik Röttgen a agresívny turecký humorista Serdar Somuncu, s nemeckým obbčianstvom, ktorý pôsobil, akoby každú chviľu chcel Švajčiara udrieť a naviac ho nehanebne atakoval ešte aj moderátor. Švajčiar však ostal suverénny a okrem iného sršal skvelou argumentatívnou iróniou a eliminoval ňou nechutné výpady svojích protivníkov

Koniec