Dokončenie, 2. časť: Keď zo zdravých rýchlo urobia chorých - lebo sa podrobili preventívnemu vyšetrovaniu

23.10.2015 21:03

 

Ja osobne som nikdy nebol na žiadnej preventívnej lekárskej prehliadke. A nikdy som nebol chorý a okrem občasnej nádchy som ani nikdy nič nedostal. Vždy som sa spoliehal na zázračnú samoliečiteľskú schopnosť môjho organizmu (ktorú som mojimi vlastnými metódami aj podporoval a rozvíjal – vydal som v tejo súvislosti aj knihu, ešte pred rokmi, v SR: Tajomstvo dlhého života), akú má každé ľudské telo, ak máme správnu filozofiu života a ju sami nenarušíme a či dokonca celkom nezničíme.

Od roku 2004 dostávajú v Nemecku všetky ženy vo veku 50 až 69 rokov každé dva roky pozvánku na mamografiu. Tá sa koná v špeciálnych rádiologických centrách, kde dvaja rádiológovia nezávisle od seba vyhodnocujú zhotovené snímky. Výhoda röntgenových obrázkov spočíva v tom, že možno na nich objaviť malé tumory, ktoré sa nedajú zistiť hmataním. V tomto štádiu sú šance na vyliečenie dobré.

V priebehu života ochorie v Nemecku každá ôsma žena na rakovinu. V skutočnosti má ale mamografia, ktorá je spojená s veľmi vysokými nákladmi, len jeden výrazný efekt: Počet rakovinových diagnóz – odkedy bola mamografia v Nemecku zavedená – stúpol o tretinu. Naproti tomu ale neklesol počet smrteľných rakovinových ochorení ani zďaleka takou mierou, ako sa to prognostikovalo.

Štatistika hovorí, že vďaka mamografie zomrie len o jednu ženu menej, ak sa podrobí tejto metóde 200 žien  20 rokov 2 krát ročne.

Medzičasom sa postoj k mamografii radikálne mení aj u odborníkov. Okrem iného aj preto, že mamografia tak, ako sa dosiaľ vykonávala, robila ženy úplne zbytočne potenciálnymi kandidátkami rakoviny prsníkov. Predovšetkým tie ženy, u ktorých boli anomálie prsníkového tkaniva bezvýznamné, alebo u ktorých rakovina, respektíve jej „predstupne“, by sa bez mamografie nikdy neboli prejavili a ani by sa ďalej negativne nevyvíjali.

Jeden aktuálny dlhodobý britský štúdijny prieskum vyvracia tvrdenie obhajcov mamografie, že jej pozitívne výsledky sa naplno ukážu až po viacerých rokoch jej realizácie. Britskí vedci vyhodnotili údaje z 39. rokov preventívneho vyšetrovania rakoviny a ich záver bol veľkým sklamaním. Mamografický screening nemá nijaký vplyv na úmrtnosť následkom rakoviny. Podobný výsledok ukázal v roku 2012 americký prieskum, vyhodnotený po 30. rokoch mamografických vyšetrovaní. 

V Nemecku sa  už rozbehla diskusia o tom, či mamografia má noazaj to opodstatnenie, ktoré sa jej pripisuje, alebo či nejde v mnohých prípadoch len o finančné zisky, ktoré z nej plynú. Mnohí vedci a politici chcú, aby sa mamografia nanovo kriticky posúdila.

Známy politik SPD, expert v oblasti zdravotníctva, Karl Lauterbach povedal, že je najvyšší čas, aby sa táto metóda čo najrýchlejšie a úplne objektívne pod zorným uhlom nových informácií prehodnotila, lebo že všetky nové poznatky hovoria viac alebo menej proti screeningu.