Dokáže to veda? Bude raz žilami ľudí pretekať umelá krv?

10.08.2023 15:35

V súčasnosti žije na Zemi okolo osem miliárd ľudí (v roku 1950 ich bolo len asi 2,5 miliárd). V žilách každého z týchto ľudí preteká päť až sedem litrov krvi.

 

Len málokto vie, že krv sa stáva čoraz vzácnejším „tovarom“. Dôvodom toho je, že až dvaja z troch ľudí sú počas života z rôznych dôvodov odkázaní na darovanie krvi.

 

A tak každý rok na celom svete chýba najmenej 50 miliónov litrov krvi. Bolo by preto skvelé, keby sa táto vzácna tekutina dala vyrobiť umelo. Išlo by o takzvanú dizajnérsku krv, ktorá  by bola vždy k dispozícii.

Je niečo také ale možné? Dokážeme niekedy v budúcnosti kopírovať našu krv?

 

Ak by sa vytvorila umelá krv, dalo by sa vyriešiť niekoľko problémov naraz:

 

Odstrániť navždy nedostatok krvi, zabrániť riziku prenosu chorôb a bolo by k dispozícii dostatok krvi pre všetky krvné skupiny, vrátane vzácnych.

 

V 60. rokoch 20. storočia sa vedci už domnievali, že „Svätý grál“ tejto tekutiny bol nájdený. V tom čase sa vo vedeckom svete verilo, že istá chemická látka (perfluórované uhľovodíky), by mohla byť riešením na „uhasenie krvilačnosti“ vo svete.

Myslelo sa, že už čoskoro bude umelá krv dostupná prakticky v každej nemocnici.

 

Pomerne rýchlo sa však ukázalo, že sme sa predčasne tešili. Záležitosť sa po počiatočnom nadšení ukázala byť oveľa komplikovanejšia, ako sa pôvodne predpokladalo.

 

"Každá bunka v krvi má svoju nevyhnutnú funkciu. A z toho dôvodu je na základe toho, čo dosiaľ vieme fakticky nemožné chcieť nahradiť všetko naraz,"

tvrdí imunobiologička Romy Kronstein-Wiedemann z TU Dresden.

 

Vedci sa preto teraz snažia skopírovať početné jednotlivé zložky krvi, ako napríklad fascinujúce takzvané krvné doštičky, ktoré sú  dôležité pre zrážanie krvi.

 

„Telo je priam nepredstihnuteľne najlepší bioreaktor,“

hovorí renomovaná molekulárna biologička Prof. Dr.rer.nat. Constanca Ferreira de Figueiredo. (mimochodom mimoriadne atraktívna žena, zároveň aj veľmi skromná a priateľská).

 

Preto sa v tele naďalej vyvíjajú prekurzorové bunky ňou navrhnutých krvných doštičiek.

 

Drážďanskí vedci vytvárajú červené krvinky v laboratóriu. Vo Francúzsku bol vo Waddenskom mori nájdený vysoko účinný transportér kyslíka. Dá tentoraz už odpoveď na otázku, ako by sa dala nahradiť aspoň časť ľudskej krvi?