Doha: Prvá žena na svete, ktorá skáče o žrdi s defibrilátorom

01.10.2019 22:47

Účasť jednej nemeckej atlétky na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v Dohe je senzáciou a zázrakom súčasne. Katharina Bauer z Leverkusenu bola v apríli 2018 operovaná na srdci a všetko nasvedčovalo, že jej športová kariéra sa tým navždy skončila. Ale o poldruha roka neskôr sa stalo neuveriteľné. Zúčastnila sa po prvý krát v živote takéhoto podujatia, a to s implantovaným defibrilátorom. Ten ju chráni pred náhlou smrťou. Od útleho detstva jej srdce robilo neobvyklý problém.

29 ročná Katharina:

„Od mojich siedmich rokov bije moje srdce viac ako by malo. Každý deň urobí o 18 000 úderov viac, ako je to v normálnom prípade. V priebehu rokov sa táto porucha stala pre mňa životunebezpečnou. Preto som potrebovala istý druh spoľahlivého životného záchrancu a tým sa stal môj defibrilátor.“

Lekári jej po operácii povedali, že nemajú nijaké skúsenosti s podobným prípadom výkonnostnej športovkyne, a tak jej nevedia povedať, čo sa s ňou stane, ak by športovala ako špičková športovkyňa aj naďalej. Preto je zakázali športovať.

Bauer, majsterka Európy 2014, však bola inej mienky a povedala sebe i lekárom, že teda ona bude prvá, kto to skúsi. Riskovala veľa – veď riskovala svoj život. Nikto nevedel ako sa bude správať jej srdce po operácii a s defibrilátorom, keď ho jej telo bude opakovane zaťažovať sústavným tvrdým tréningom.

Len dva mesiace pred operáciou vyhrala nemecké halové majstrovstvá skokom 451 cm. Už krátky čas po operácii, začala s opatrným trénigom. Trénigové plány a tréningové dávky  si vypracovala  po konzultáciách s dvoma športovými lekármi spoločne s nimi. Zrejme bolo všetko urobené optimálne.

Katharina je zdravá, postupne sa zlepšovala a približovala sa k starej forme a najväčším šťastím pre ňu a potvrdením správnosti jej rozhodnutia i jej cesty bolo to, že sa dokázala kvalifikovať v silnej konkurencii nemeckých žrdkáriek do Dohy.

Teraz má nový cieľ – kvalifikáciu na olympiádu 2020. Je absolútne presvedčená, že to dokáže.

Obdivuhodná inteligentná mladá žena, s neobyčajne pevnou vôľou, ktorá sa veľmi rada usmieva a je neustále naplnená optimizmom a dobrou náladou. A v neposlednom rade je aj veľmi atraktívnou ženou.