Dodávky zbraní Ukrajine sú pre USA bombastický obchod – a platí ho EÚ

10.01.2023 21:24

Kongres USA odsúhlasil na to rafinovaný Lend-Lease-zákon.Bežný EÚ občan o tom nemá an i potuchy. Západné médiá píšu vždy len o úžasnej „pomoci“ Ukrajine, keď USA dodávajú Kyjevu zbrane. Nezmienia sa ale ani slovom o tom,  že táto „pomoc“ nie je zadarmo, a že ňou USA vháňajú Ukrajinu do pasce nekonečných dlhov, z ktorej niet úniku. Ale účet nakoniec bude platiť EÚ.

 

Na internete už viac dní kolujú informácie, v ktorých sa tvrdí, že  zbrane, ktoré USA dodali Ukrajine, tak ich nedávajú zadarmo, ale poskytujú ich len na pôžičku, a že účet bude musieť nakoniec zaplatiť EÚ. Pre mnohých to znie neuveriteľne, ale v skutočnosti je to tak. Tento rafinovano-zákerný trik funguje nasledovne (mimochodom, tento trik nie je v žiadnom prípade nový):

 

Ešte v apríli 2022 USA schválili zákon o požičiavaní a prenájme zbraní, ktorý je základom pre americký „predaj“ zbraní Ukrajine. Tento zákon pod názvom  „Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022“  hovorí o požičaní alebo prenajatí zbraní za účelom obrany demokratickej Ukrajiny a oprávňuje prezidenta USA dodávať zbrane Ukrajine bez konzultácie s parlamentom!

O čo tu ide, je jednoznačne vidieť z celého názvu zákona:

 

„Zákon o posilnení právomoci prezidenta USA uzatvárať dohody s vládou Ukrajiny o požičiavaní alebo prenájme obranného vybavenia na ochranu civilného obyvateľstva Ukrajiny pred ruskou vojenskou inváziou, ako aj na iné účely“

 

Mimochodom, vo veľmi krátkom texte zákona sa možno dozvedieť aj to, že zákon platí aj pre iné východoeurópske štáty a že aj tie si môžu „užiť“ dodávky zbraní zo zákona o pôžičke a prenájme pre Ukrajinu od „nezištného darcu“ USA!

 

Podmienky dodávok zbraní z USA podľa zákona sú jasné. Americké zbrane nie sú „pomocou“ USA Ukrajine, ale „požičiavanie“ alebo „prenajímanie“ Ukrajine. To znamená, že Ukrajina to nakoniec bude musieť zaplatiť, pretože väčšina dodaných zbraní je zničená vo vojne, a preto ich nemožno vrátiť. Už aj tak skrachovaná Ukrajina, ktorú od Majdanu finančne držia pri živote EÚ a MMF, sa teraz dostáva do dlhovej pasce, z ktorej sa už nikdy nedokáže sama dostať.

 

Princíp a či skutočnosť, že USA na Ukrajine giganticky zarobia, nie je ničím novým, platí to už od Majdanu 2014. USA po Majdane nepreviedli na Ukrajinu žiadne vlastné peniaze, v najlepšom prípade pre ňu vystavili bankové záruky.

To znamená, že USA nebudú musieť zaplatiť ani cent, pokiaľ Ukrajina dokáže splácať úvery, ktoré dostala od bánk na základe amerických záruk.

Peniaze, ktoré Ukrajina potrebuje na obsluhu týchto úverov, pochádzali a budú pochádzať z EÚ, či už vo forme vlastných pôžičiek, alebo dokonca vo forme hospodárskej pomoci, ktorú Ukrajina nemusí splácať.

Ukrajina navyše dostala aj peniaze od MMF, čo však podliehalo prísnym podmienkam. Išlo o „liberalizáciu“ ukrajinskej ekonomiky, čo znamenalo predovšetkým privatizáciu – teda predaj ukrajinského „striebra“, ako je úrodná černozem či ťažobné práva. A z privatizácií profitovali predovšetkým americké koncerny.

Princíp je teda veľmi jednoduchý. Od Majdanu platí pre Ukrajinu nasledovné:

USA dávajú záruky, americké koncerny robia mega-zisky, a EÚ platí účet.

V zásade je to tak aj v prípade amerických dodávok zbraní, o ktorých je reč v zákone o pôžičke a prenájme. Na presné podmienky splácania by bolo potrebné nahliadnuť do podmienok každej jednotlivej dodávky, ale princíp je jasný:

Nezáleží na tom, či Ukrajina potrebuje začať splácať splátky okamžite, alebo či je splátka stanovená na neskorší termín, bude to napokon  účet, ktorý EÚ v každom prípade zaplatí.

Štáty EÚ navyše Ukrajine dodávajú zbrane, ktoré potom musia nahradiť.

A väčšina týchto nových zbraní, ktoré musia krajiny EÚ nakupovať, je objednaná od amerického zbrojného priemyslu. Nie je preto prekvapujúce, že zbrojné objednávky štátov EÚ od amerických zbrojárskych spoločností sa v roku 2022 zdvojnásobili.

Z uvedeného je jasné, že ukrajinská vojna je naozaj skvelý výnosný obchod predovšetkým pre USA.

Je to celé len náhoda alebo bolo to predvídavé a cielené plánovanie? Nasledovné riadky na to dajú jednoznačnú odpoveď.

 

Keď bol v Snemovni reprezentantov USA predstavený zákon o pôžičke a prenájme zbraní pre Ukrajinu, tak zákonodarcovia oznámili:

 

"Tento zákon dočasne upúšťa od určitých požiadaviek súvisiacich s právomocou prezidenta USA požičiavať alebo prenajímať obranné vybavenie, keď je toto určené pre ukrajinskú vládu a je nevyhnutné na ochranu civilného obyvateľstva Ukrajiny pred ruskou vojenskou inváziou."

 

Z dnešného pohľadu to môže znieť síce pochopiteľne, ale má to jeden veľmi závažný fakt:

 

Keď bol zákon 25. januára 2022 predstavený, tak ale neexistovala žiadna „ruská vojenská invázia“, pred ktorou by bolo treba chrániť „civilné obyvateľstvo na Ukrajine“.

Ruská intervencia sa začala 24. februára, mesiac po zavedení zákona o pôžičke a prenájme zbraní Ukrajine!!!