Dočasný „prezident“ Guaido hovoril v ARD o situácii vo Venezuele. Generáli prisahali vernosť Chavezovi

29.01.2019 22:02

„Poviem vám, že Venezuela ešte nikdy nebola tak blízko zvrhnutia diktátorskej moci, ako teraz. S dočasnou vládou vytvorím veľmi rýchlo predpoklady pre slobodné voľby. V roku 2018 neboli žiadne slobodné voľby – v podstate neboli vôbec žiadne. Preto Maduro vládne ako diktátor  protizákonne. Armáda stojí za ním, ale to je len dočasne tak.

75 až 80 percent vojakov žije tak ako zvyšok obyvateľstva – v hlade a zúfalstve. Mzda nestačí, aby uživili svoje rodiny. Nespokojnosť je všade. My máme v armáde aj podporu a som si istý, že už čoskoro sa celá postaví na našu stranu.“

Otázke, či počíta so zahraničnou vojnskou intervenciou, sa Guaido vyhol. Vo Venezuele sú ale veľmi mnohí ľudia presvedčení, že Maduro nepadne a že opozícia nepretiahne armádu na svoju stranu.

Vo vedení armády je viacero generálov, ktorí Hugovi Chavezovi, keď už jeho choroba bola vo veľmi pokročilom stave a nebola nijaká nádej na záchranu, prisahali, že Venezuelu nikdy nevydajú do rúk USA a proamerickej opozícii.

Nepriamo Guaido ale naznačil, že sa veľmi poteší prípadnému americkému vojenskému zásahu. Povedal:

„Hovoríme jasne, že žijeme v diktatúre a preto musí táto vláda pocítiť tlak.“

Ale žiť v diktatúre znamená pre tohto venezeuelského Macrona, že cudzia ozbrojená intervencia je legitimná a aj nutná.

Na otázku, či sa obáva o svoj život povedal, že nemá strach, ale že si robí starosti o ľudí, ktorí sa musia nechať ošetrovať a liečiť v štátnych nemocniciach, lebo to vraj je pre mnohých ortieľ smrti.

Guaido sľúbil, že akonáhle mu to bude možné, tak sa postará o humanitnú pomoc pre trpiace obyvateľstvo Venezuely.

Tento muž alebo nepozná dobre nedávnu históriu Venezuely, alebo sa na ňu nechce rozpamätať: 

Hugo Chavez sa dostal preto k moci, že všetky vlády, ktoré boli pred ním, boli nekonečne koruptné a boli spojencami veľkých koncernov, spolu s ktorými krajinu a jej ľud vykorisťovali v štýle feudálnych pánov. 

Neutrálni venezuelskí žurnalisti mi potvrdili, že Guaido si svojej veci vôbec nie je taký  istý, ako sa navonok dáva a že bez masívneho tlaku USA a vojenskej intervencie sú jeho šance na prevrat a prevzatie moci nulové.

Na stredu oznámil veľké protivládne demonštrácie po celej Venezuele. To sú ale len silné reči samozvanca. Opozícia je markantnejšie prezentná len v Caracase. Jej vplyv v provinciách je veľmi slabý.