Dobré vzťahy Nemecka a Vietnamu dostali nečakane trhlinu

05.08.2017 13:50

23. júla uniesla vietnamská tajná služba z Berlína niekdajšieho vietnamského straníckeho funkcionára Trinh Xuan Thanha, ktorý  pred polrokom požiadal Nemecko o azyl.

Nemecká štátna prokuratúra a polícia začali s vyšetrovaním tohto brizantného prípadu.

Niekoľko mesiacov nikto nevedel, kde sa zdržiava. Potom sa Thanh ohlásil sám na blogu z Berlína, kde oznámil, že dôvodom jeho pádu nebola korupcia, ako oznámila vietnamská  vláda.

Podľa vlastného vyjadrenia upadol do nemilosti mocných vo Vietname preto, lebo bol vodcom skupiny straníkov, ktorá bola šéfovi komunistickej strany KPV Phu Trongovi nebezpečná. Hrozil vedeniu strany aj tým, že verejnosti prezradí ako nedemokraticky fungujú mocenské štuktúry straníckeho a vládneho aparátu.  

Prípad únosu Thanha z Berlína ukazuje, že vietnamská vláda nemá problém riskovať zhoršenie vzťahov s Nemeckom. Nemecko a Vietnam podpísali už dávnejšie dohodu o strategickom partnerstve a od roku 2009 funguje medzi nimi aj partneský dialóg, ktorého cieľom je spoločne prispievať k presadzovaniu ľudských práv a demokratických princípov.

Nemecko odkázalo vietnamskej vláde, že sa nedemokraticky a hrubo agresívne previnila voči nemeckému i medzinárodnému právu.

Nemecká vláda naliehavo žiada Vietnam, aby okamžite povolil návrat Thanha do Nemecka, kde sa podľa nemeckého práva potom rozhodne o oboch návrhoch – o jeho žiadosti o azyl, i o žiadosti vietnamskej vlády na jeho vydanie.

Z Vietnamu dosiaľ neprišla do Berlína žiadna reakcia. Je možné, že po tom ako sa po svete rozšírilo, že Erdogan si voči Nemecku dovoľuje čo len chce, tak ho napadobňuje už aj Vietnam?