Do Moskvy prišiel nový veľvyslanec USA

20.11.2014 12:30

 

Vladimír Putin prijal v Moskve nového veľvyslanca Washingtonu, Johna Teffa. Teff bol v rokoch 2009 až 2013 veľvyslancom v Kyjeve. V Moskve prevzal miesto veľvyslanca po tom, ako jeho predchodca, Michael McFaul, sa svojej funkcie len po dvoch rokoch pôsobenia vzdal. Mc Faul mal kvôli svojmu, z pohľadu Moskvy, nekonštruktívnemu postoju a provokačnej podpory opozície a rôznych protivládnych skupín, veľmi napätý vzťah s Kremlom.

Putin v rozhovoroch s Johnom Teffom napomínal Washington, aby sa nemiešal do vnútorných záležitostí Ruska a podotkol, že aktívna spolupráca s partnerom Moskvy, s USA, je možná len pri vzájomnom rešpektovaní záujmov, za súčasného akceptovania rovnakých práv oboch. 

Pred dvoma dňami Putin atakoval Washington ešte ostrejšie a priamejšie, keď hovoril pred zhromaždením svojich prívržencov v Moskve a okrem iného povedal: "Američania si nás chcú podrobiť. Chcú riešiť svoje problémy na náš účet. Nikomu sa v celej histórii Ruska niečo také nepodarilo a nikomu sa to v budúcnosti ani nepodarí."