Dnešný príhovor prezidenta Putina k ruskému národa v dramatickej situácii, keď mu hrozí „ruský Majdan“

24.06.2023 13:57

Skupina Wagner spustila v Rusku pokus o prevrat. S tisíckami vojakov, tankov a vozidiel skupina ovládla Rostov a kolóna je na ceste k Moskve. Prezident Putin predniesol prepoludním v sobotu nasledovný prejav k národu:

 

Apelujem na občanov Ruska, na príslušníkov ozbrojených síl, orgánov činných v trestnom konaní a spravodajských služieb, na vojakov a veliteľov, ktorí teraz bojujú na svojich pozíciách, odrážajú útoky nepriateľa a robia to hrdinsky – viem to, pretože sa aj včera večer opäť porozprávali s veliteľmi všetkých sekcií. Obraciam sa aj na tých, ktorí sa klamstvom alebo vyhrážkami nechali zlákať do tohto zločineckého dobrodružstva a dali sa na cestu najzávažnejšieho zločinu, ozbrojeného povstania.

Rusko dnes zvádza tvrdý boj o svoju budúcnosť a odráža agresiu neonacistov a ich medzinárodných pomocníkov.

 

Proti nám je namierená prakticky celá vojenská, ekonomická a informačná mašinéria Západu. Bojujeme za život a bezpečnosť našich ľudí, za našu suverenitu a nezávislosť. Za právo byť a zostať Ruskom – štátom s tisícročnou históriou.

 

Tento boj, v ktorom sa rozhodne o osude nášho ľudu, si vyžaduje jednotu všetkých síl, jednotu, upevnenie a zodpovednosť. Všetko, čo nás oslabuje, každý druh nesúladu, ktorý naši nepriatelia zvonku použijú na to, aby nás podkopali zvnútra, musíme odsunúť bokom.

 

A preto sú akcie, ktoré rozdeľujú našu jednotu, de facto odvrátením sa od našich ľudí, od našich druhov, ktorí teraz bojujú v prvej línii. Toto je bodnutie do chrbta našej krajiny a našich ľudí.

Presne takýto úder bol zasadený Rusku v roku 1917, keď krajina bojovala v prvej svetovej vojne. Víťazstvo bolo krajine ukradnuté. Intrigy, škriepky, politické machinácie za chrbtom armády a ľudu viedli k najväčšiemu prevratu, porážke armády a rozpadu štátu, strate obrovských území. Výsledkom bola tragédia občianskej vojny.

Rusi zabíjali Rusov, bratia zabíjali svojich bratov a prinášali úžitok všetkým možným politickým dobrodruhom a zahraničným silám, ktoré rozdeľovali a trhali krajinu.

Nedovolíme, aby sa to opakovalo. Budeme chrániť našich ľudí aj našu štátnosť pred všetkými hrozbami. Aj proti zrade zvnútra.

 

Toto je presne tá zrada, s ktorou máme dočinenia. Neprimerané ambície a vlastný záujem viedli k zrade. Je to zrada svojej krajiny, svojho ľudu a veci, za ktorú bojovníci a velitelia skupiny Wagner bojovali a umierali po boku našich ďalších jednotiek a formácií. Hrdinovia, ktorí oslobodili Soledar a Artemovsk, mestá a dediny na Donbase bojovali a položili svoje životy za Novorossiu, za jednotu ruského sveta. Ich mená a slávu zradili tí, ktorí sa pokúšajú teraz zorganizovať povstanie a dotlačiť krajinu k anarchii a bratovražde. Nakoniec k porážke a kapitulácii.

 

Opakujem: akýkoľvek vnútorný nepokoj je smrteľnou hrozbou pre našu štátnosť, pre nás ako národ. Toto je rana pre Rusko, pre našich ľudí. A naše opatrenia na obranu vlasti pred touto hrozbou budú tvrdé. Všetci, ktorí si vedome zvolili cestu vlastizrady, ktorí pripravovali ozbrojené povstanie, ktorí si zvolili cestu vydierania a teroristických metód, budú trpieť nevyhnutným trestom, budú sa musieť zodpovedať zákonu aj našim ľuďom.

 

Ozbrojené sily a ďalšie orgány dostali potrebné pokyny a v Moskve, Moskovskej oblasti a mnohých ďalších regiónoch sa spúšťajú ďalšie protiteroristické opatrenia. Odhodlané úsilie sa vyvíja aj na stabilizáciu situácie v Rostove na Done. Zostáva to komplikované, keďže práca civilných a vojenských orgánov je účinne blokovaná.

Ako prezident Ruska a hlavný veliteľ armády, a ako občan Ruska urobím všetko pre obranu krajiny, ochranu ústavného poriadku, života, bezpečnosti a slobody jej občanov.

 

Tí, ktorí organizovali a pripravovali vojenské povstanie, a ktorí sa chopili zbraní proti svojim druhom, zradili Rusko. A budú za to niesť zodpovednosť. A vyzývam tých, ktorí sú zapletení do tohto zločinu, aby sa nedopustili fatálnej a tragickej chyby, ale aby urobili jediné správne rozhodnutie: prestali sa podieľať na zločineckej činnosti.

 

Verím, že si zachováme a ubránime to, čo je nám drahé a posvätné, a že spolu s našou vlasťou prekonáme všetky skúšky a staneme sa ešte silnejšími.