Diplomatická kríza medzi Švédskom a Saudskou Arábiou sa zostruje

13.03.2015 11:40


Kríza sa vyvinula z nezhôd medzi oboma štátmi, ktoré sa týkajú ich spolupráce v oblasti zbraní. Riad odvolal svojho veľvyslanca zo Štokholmu ako reakciu na to, že švédska vláda v utorok večer prehlásila, že nepredĺži dlhoročnú zmluvu o dodávke zbraní do Saudskej Arábie.


Kríza ale mala svoj východiskový bod už v pondelok v Káhire, kde sa konalo stretnutie Arabskej ligy, ku ktorému bola pozvaná ako čestný hosť aj švédska ministerka zahraničia,  Margot Wallströmová. Bola to "odmena" za to, že švédska vláda v októbri oficiálne uznala Palestínu. Mala tam mať aj prejav, ku ktorému však neprišlo, lebo jej to bolo zakázané. Švédska ministerka na to obvinila Saudskú Arábiu z toho, že prekazila jej prejav, ktorým mala otvoriť stretnutie Arabskej ligy a označila to ako hanebný akt.

 

K tomu treba povedať, že Švédsko  tematizovalo aktuálnu situáciu demokracie a  ľudských práv. Po tom, ako sa odohral v Káhire eklát s ministerkou Wallströmovou, uverejnila švédska vláda text reči, ktorú mala ministerka predniesť. Saudská Arábia v nej nebola ani jediný raz priamo spomenutá. V minulosti ale Švédsko viackrát poukázalo na restriktívnu politiku Riadu a v januári kritizovalo odsúdenie saudského bloggera Badawiho na desať rokov väzenia a 1000 úderov palicou za údajnú urážku islamu.Hovorca saudského ministerstva zahraničia obvinil Wallströmovú z otvoreného vmiešavania sa do vnútorných záležitostí jeho krajiny.


Môj komentár:


V utorok večer - predovšetkým na tlak švédskej Strany zelených, ktorá je v koalícii s vládnucou Sociálnodemokratickou robotníckou stranou Švédska - premiér Stefan Löfven vypovedal zmluvu o kooperácii pri zbrojení medzi oboma krajinami, trvajúcu od roku 2005. Čo sa však v celej tejto záležitosti zamlčuje, je to, že táto zmluva bola vnútropoliticky atakovaná zelenými už v roku 2011, keď vyšlo najavo, že Švédsko, respektívne jeho zbojárske kruhy, tajne podporovali výstavbu jednej saudskej fabriky na produkciu zbraní. Hoci to bolo proti švédskej ústave a tým nezákonné, bola napokon záležitosť "ututlaná" a nikto sa za to nedostal do väzenia. Aj to len dokazuje obrovskú moc a vplyv zbrojárskeho priemyslu na politikov i na justíciu.