Dezignovaný minister zahraničia USA: Trump má pravdu, voči Číne je nutná politika tvrdej ruky

21.01.2021 23:26

Antony Blinken, blízky dôverný priateľ prezidenta Bidena, dezignovaný minister zahraničia vyhlásil 19.januára pri svojom predstavení sa pred Výborom Senátu pre zahraničné vzťahy, že súhlasí s tvrdým postojom exprezidenta Trumpa voči Číne:

„Donald Trump mal pravdu, keď začal voči Číne uplatňovať tvrdý politický kurz. Som toho názoru, že to bolo pre našu zahraničnú politiku  veľmi dobré a prospešné rozhodnutie. Stojím za ním.

Niet najmenších pochýb, že Čína predstavuje pre USA najvyššiu výzvu a vláda vo Washingtone musí voči Pekingu  vystupovať z pozície sily a nie z pozície ústupčivého slabšieho.

Pod týmto zorným uhlom  je dôležité a nevyhnutné úzko spolupracovať s našimi spojencami a v dôležitých internacionálnych záležitostiach nesmieme spolu s nimi nikde prenechať Číne voľnú ruku. Ak tak neurobíme, tak Čína bude mať všade to, čo chce a čo si zaumieni, to aj dostane.“

Čo sa týka Iránu, povedal Blinken, že USA chcú so svojimi spojencami rozhodne dosiahnuť s Teheránom dlhodobý a spoľahlivý „atómový deal“.

58 ročný americký diplomat Blinken má židovské korene. Po rozvode rodičov odišiel s matkou žiť do Paríža a navštevoval tam francúzsko-anglickú školu École Jeannine Manuel. Francúzsky hovorí  perfektne. Univerzitné štúdium absolvoval v USA na Harvard University.

Pracoval už pre vládu Billa Clintona ako poradca a neskôr v rôznych funkciách aj pre vládu Baracka Obamu.

V rokoch 2009 až 2013 bol bezpečnostným poradcom  viceprezidenta Joe Bidena. Vo volebnom boji 2020 bol jeho zahranično-politickým poradcom. Už v novembri 2020 oznámil Biden oficiálne, že ho nominuje do funkcie ministra zahraničných vecí.