Demokracia? Sotva, keď exprezident Gauck musí kritizovať Berlín za represálie voči odporcom očkovania!

25.05.2021 23:11

Je to vôbec ešte demokracia v Nemecku? Na základe toho, čo v pondelok vyhlásil Joachim Gauck je jasné, že má obavy o demokraciu v Nemecku a že tieto jeho obavy sa týkajú vlády.

Prezident Nemecka v rokoch 2012 – 2017 Joachim Gauck cíti v sebe povinnosť demokrata – ako to zdôraznil - verejne pozdvihnúť svoj hlas a vyjadriť opätovnú kritiku vlády a jej systémových médií za ich nedemokratické postoje a aktivity voči Querdenker (Hnutie proti korona opatreniam vlády) a  odporcom očkovania.

O jeho kritike sa museli zmieniť dokonca aj provládne médiá, aj keď ju podali veľmi „svojsky“.

Uvediem niečo z ich formulácií:

„Joachim Gauck je zas raz ustarostený kvôli diskusnej kultúre v Nemecku (čo inými slovami znamená to, že kto kritizuje oficiálnu korona politiku a očkovanie,  ten je alebo nebezpečný psychopat alebo narušený fantasta – v skutočnosti ale Gauck mienil niečo iné). O odporcoch očkovania povedal, že do istej miery síce preháňajú, ale len preto ich nemožno vyčleniť zo spoločnosti.“

Gauck sa zastal aj demonštrantov, ktorí už celé mesiace demonštrujú v  nemeckých mestách proti korona opatreniam a proti obmedzovaniu slobody občanov a ktorých viacerí vládni i opoziční politici už prirovnávajú k teroristom. A provládne médiá tieto nebezpečné antidemokratické parole preberajú a ešte viac prifarbujú a nafukujú.

Exprezident povedal, že nemožno všetkých označovať za nebezpečie pre demokraciu a že nemožno predsa všetkých, ktorí sú nespokojní s korona opatreniami vlády stigmatizovať ako spoločensky neúnosných.

Ešte v roku 2019 vydal Joachim Gauck knihu: Toleranz: einfach schwer (Tolerancia je jednoducho ťažká). Už v tejto publikácii kritizoval nedostatok tolerancie zo strany vládnúcich voči tým, ktorí vládu kritizujú, prípadne ju verbálne atakujú.

Mienil tým predovšetkým AfD, ktorá je vystavená neustále difamovaniu všetkými politickými stranami.

A práve vo svojej knihe žiadal Gauck rozšírenú toleranciu smerom do prava. Tak sa v knihe vyjadril doslovne.

V pondelok toto svoje vyjadrenie ešte doplnil a povedal, že takú rozšírenú toleranciu je nutné prejaviť aj voči odporcom očkovania a voči Hnutiu proti korona opatreniam vlády.

Všetky tieto Gauckove vyjadrenia a postoje sú jednoznačným signálom toho, že demokracia v Nemecku má veľké trhliny a tie sú čoraz väčšie.