Demokracia? Pripravuje časť CDU vylúčenie Hans-Georga Maßena zo strany?

16.05.2021 23:30

Exšéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy Maßen (CDU) sa stal „čiernou ovcou“ CDU. Je známy tým, že otvorene kritizoval utečeneckú politiku kancelárky a tiež tým, že sa nebojí povedať svoj názor, aj keď je iný, ako ho hlása časť CDU, ktorá určuje jej smerovanie.

Verejné a mediálne útoky na Maßena zo strany promerkelovských funkcionárov CDU sa zosilnili po tom, ako sa nedávno  objavili na alternatívnych portáloch jeho nekompromisné kritické vyjadrenia ako napríklad:

„Čo vládni politici chcú z nás urobiť, to sú stredovekí nevoľníci, ktorí majú pravidelne pozerať večerné správy systémovej televízie, kde nám je oznamované, čo rozhodla politická elita o nás bez nás a to máme akceptovať.“

Maßen atakoval ostro CDU aj za to, že spolu s SPD zaviedla nový „nebezpečný“ zákon  o ochrane pred infekciami (Infektionsschutzgesetz).

EÚ poslanec CDU Dennis Radtke označil  Maßena za radikálneho populistu. Viacerí CDU funkcionári ho obviňujú z antisemitizmu a kritizujú ho aj za to, že publikuje svoje názory na platformách blízkych AfD. Ozýva sa čoraz viac hlasov, že Maßen je pre CDU neúnosný a že jej škodí.

On sám k tomu povedal:

„Keďže moji protivníci nemôžu kritizovať obsahy mojich výpovedí, tak musia moje výpovede pretáčať a potom na základe toho mi podsúvať názory, ktoré som nikdy nevyslovil.“

Promerkelovské krídlo CDU nebude môcť len tak ľahko Maßena izolovať a „odstrániť“, lebo v pravicovo-konzervatívnom krídle CDU má svojich prívržencov a aj Friedrich Merz a dokonca aj Armin Laschet s ním sympatizujú.

Laschet dokonca odsúdil tých, ktorí Maßena obviňovali z antisemitizmu.

Friedrich Merz zas odmietol kritiku CDU voči nominácii Maßena ako priameho kandidáta na poslanecký mandát v Bundestagu.

Povedal pre Welt AM SONNTAG:

„Musíme v CDU zabezpečiť, že sa v nej opäť budú bez problémov citiť ako doma aj liberálni a konzervatívni voliči a práve tých bude v Bundestagu zastupovať pán Maßen.

To bola priama reč a symbolický signál F.Merza vyslaný na istých CDU funkcionárov:

„Dajte konečne pokoj Maßenovi – on je skutočný demokrat, vy ale nie.“