„Pomôže“ USA pošta vyhrať prezidentské voľby Donaldovi Trumpovi?

17.08.2020 23:10

Trump, ako je známe, je veľkým kritikom voľby poštou. Viackrát vyhlásil, že tento spôsob voľby otvára možnosť manipulácie volieb.

Americká pošta je vo veľkých finačných ťažkostiach a potrebuje od štátu miliardy. Ak ich nedostane, tak v mnohých jej sektoroch a prevádzkových aktivitách príde k výpadkom a k zhoršeniu a spomaleniu priebehu pracovných procesov.

Okrem iného to môže spôsobiť, že ak odniekiaľ budú vyžiadané hlasovacie lístky krátko pred vypršaním zákonitého termínu a budú po ich vyplnení zaslané na príslušné miesto, tak pošta ich nebude schopná včas doručiť a hlasovanie voličov nebude zohľadnené.

Pošta dostala v marci od Kongresu 10 miliard dolárov. Ale to veľmi nepomohlo a Demokrati chcú Poštu podporiť ďalšou finančnou pomocou vo výške až 29 miliard dolárov. Trump to ale striktne odmieta. To veľmi hnevá Demokratov. A niektorí už vyhlasujú, že prezident sabotuje voľby.

Aj keby Kongres na podnet Demokratov odsúhlasil nový balík peňazí pre Poštu, tak posledné slovo má prezident Trump.

Viaceré prieskumy, ktoré dali urobiť Demokrati ukázali už dávnejšie, že podstatne viac prívržencov Demokratov ako prívržencov Republikánov chce voliť poštou.

Prezident Trump to vedel už dávno a nepotreboval na to výsledky prieskumov Demokratov. A tak to určite nebola žiadne náhoda, že už v máji odvolal šéfa Pošty USA, čo odôvodnil jej vysokou zadĺženosťou. A Trump by nebol Trumpom, keby jej novým šéfom nebol spravil Louisa DeJoya, ktorý je jeho veľkým ctiteľom a obdivovateľom a aj prispieva na jeho volebnú kampaň veľkou finančnou podporou.   

Nie bez zaujímavosti je to, že DeJoy vôbec nehovorí o tom, že Pošta potrebuje ďalšie miliardy, ktoré jej chcú dopriať Demokrati. Namiesto toho robí štrukturálne zmeny a ruší veľký počet podľa neho neefektívnych a zbytočných poštových filiáliek. Stále však platí, že početné listové a balíkové zásielky meškajú a sú regióny, kde meškanie trvá aj niekoľko týždňov.

Mnohé tak poukazuje na to, že Pošta USA a jej šéf DeJoy môžu byť rozhodujúcim faktorom pri voľbe prezidenta USA. A nervozita Demokratov preto veľmi narastá.