Dánsko má odvahu. Jeho vláda dala nečakane zákonom absolútny Stop Prijímaniu nových migrantov!

04.01.2018 22:24

V centrále moci EÚ i v Berlíne panuje veľké rozhorčenie a rozčarovanie. Dánsko sa tak zaradilo k „neposlušným“ Maďarom, Poliakom a Čechom (utajne „neposlušnými“ sú ale aj ďalší ako napr. Bulharsko a Litva).

Dánsko sa rozhodlo, že už nebude prijímať ani utečencov ani migrantov. Kodaň tak urobila napriek tomu, že riskuje dobré vzťahy s Bruselom.

Dánska vláda odôvodnila svoje rozhodnutie tým, že krajina potrebuje v tomto smere istú dlhšiu „fázu na zotavenie“.  Kodaň prehlásila , že Dánsko už nemá možnosť a potenciál na to, aby každoročne prijalo 500 kvótových utečencov, ako to pôvodne zaručilo utečeneckej organizácii, ktorá je súčasťou UNO.

Pravda je ale iná -  to hore je len diplomatická reč.

Faktom, o ktorom sa málo píše, je to, že pravicovo konzervatívna Dánska ľudová strana má čoraz väčšiu podporu obyvateľov a Kodaň takmer nepozorovane Bruselom (alebo ten si to zatiaľ „nechcel všímať) robí čoraz „restriktívnejšiu“ azylovú politiku. Pritom bolo Dánsko ešte pred niekoľkými rokmi azda najtolerantnejším štátom EÚ. Teraz v tomto smere robí obrat takmer o 180 stupňov.

Čo sa stalo? Zmenilo sa 75 - 80 percent Dánov na rasistov a nacistov?

Samozrejme, že nie – problém je inde. Ak pôjdete do Dánska a budete hovoriť s Dánmi, tak vám to vysvetlia.

Každý človek má v ochote pomáhať niekde svoje hranice. A ak ich niekto mnohnásobne zvonku posunie takpovediac násilne ďalej – ako to realizovala utečenecká politika kancelárky – tak u takéhoto človeka príde k „prebudeniu“ a začne sa cítiť zneužitý a použitý!

Mimochodom, preto platí, že za zrod Pegidy a AfD je (ne)priamo zodpovedná Merkel.

Lars Løkke Rasmussen z pravicovej strany Venstre vládne v kráľovstve Dánov v trojkoalícii, ktorá je ale ako menšinová vláda odkázaná na podoru Dánskej ľudovej strany. Táto strana – ktorá je v Dánsku niečo ako AfD v Nemecku - hovorí verejne a veľmi ostro o tom, že azylanti masove zneužívajú dánsky sociálny systém a moslimov označuje za zlodejov, vrahov a znásilňovateľov žien. Je to podobná vládna konštelácia ako v Rakúsku.

Napriek tomu nebola táto vláda pranierovaná v Le Monde ako nacistická, ako to bolo o polovici ministrov Rakúska uvedené v Le Monde – písal som o tom včera.

V týchto súvislostiach treba podotknúť, že Dánsko prijalo už v roku 2014 viac utečencov ako Nemecko, ak sa ich počet vztiahne na počet obyvateľov krajiny.

Dánsky parlament teraz prijal zákon, ktorý mu umožňuje zatrhnúť príliv utečencov do Dánska. Podporila ho dokonca aj dánska sociálna demokracia.

Kritizuje ho veľmi ostro dánska Ľavica a aj Amnesty International ho kritizuje a hovorí o historickom zlyhaní Dánska.

Zákon má však podporu okolo 76 percent Dánov a bol odhlasovaný demokraticky v demokratickom kráľovstve Dánska.