Ďalšie oslabenie hegemóna-USA: Aj Saudská Arábia chce vstúpiť do BRICS-u !

01.11.2022 23:32

Úvodom len krátko k tomu, čo je a čo robí BRICS: Je to spojenie  a či združenie ekonomík Brazílie, Ruska, Indie, Číny, JAR za účelom spoločných ekonomických riešení a dosahovaní spoločných cieľov, pričom sa sleduje zlomenie ekonomickej a tým aj politickej hegemónie USA.

Prvé vrcholové stretnutie krajín BRICS sa konalo  v roku 2009 v Jekaterinburgu. V priebehu rokov sa BRICS postupne rozšíril o Kazachstan, Tadžikistan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Pakistan.

Pred niekoľkými dňami prezident Juhoafrickej Republiky Cyril Ramaphosa oficiálne oznámil, že Saudská Arábia sa chce stať ďalším členom organizácie BRICS.

Pre USA to znamená opätovné zníženie ich autority a prestíže vo svete, ako aj oslabenie pozície svetového hegemóna. Sféra vplyvu USA sa týmto krokom Saudov výrazne zúži.

Ramaphosa ešte počas svojej nedávnej návštevy v Riade vyhlásil, že korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud povedal, že jeho krajina si veľmi želá, aby bola prijatá do BRICS-u a stala sa tak plnoprávnym členom.

Prezident Juhoafrickej Republiky podotkol, že vstup Saudskej Arábie do BRICS-u bude nielen senzáciou, ale zároveň aj výrazne ovplyvní modifikáciu politickej rovnováhy vo svete v neprospech USA. A svet sa následne bude vyvíjať ďalej do multipolarity  a tak hegemónia USA bude vytláčaná čoraz viac do okrajových zón diania.

V dôsledku toho sa priam neodvratne blíži koniec hegemónie USA a svet bude mať nové multipolárne usporiadanie. A to ukončí aj svetovládu dolára.