Čoraz viac mladých žien v Európe dostáva srdcový infarkt

16.09.2019 15:08

Renomovaný nemecký kardiológ, profesor Heribert Schunkert z Mníchova, člen predsedníctva DKG – Nemeckej spoločnosti pre kardiológiu –  informoval médiá  o tom, že v súčasnosti utrpí ťažký srdcový infarkt podstatne viac žien mladších ako 55 rokov, ako tomu bolo ešte pred dvadsiatimi rokmi.

Schunkert tento fakt dáva do súvisu s tým, že práve u týchto žien extrémne narástol cigaretový konzum. Zvlášť veľa takto postihnutých žien patrí do kategórie s nízkym vzdelaním. Okrem zvýšeného kozumu cigariet sú ešte ďalšie faktory, ktoré zvyšujú u žien riziko srdcového infarktu, ako nadváha, nedostatok pohybu a poruchy látkovej výmeny.

V roku 2000 bolo podľa údajov DKG 10 percent žien, mladších ako 55 rokov, ktoré dostali ťažký srdcový infarkt. Pred piatimi to bolo  už viac ako 17 percent. Z uvedených 17 percent bolo 80 percent silnými fajčiarkami, ktoré denne fajčili viac ako 30 cigariet. Tento trend sa ďalej stupňuje.

Vždy som bol veľkým nepriateľom fajčenia a po tom, ako som sa túto informáciu dozvedel, som opäť raz premýšľal nad tým, prečo ľudia nedokážu odolať tomuto prekliatemu a nesmierne škodlivému zlozvyku, ktorý ich zabíja a skracuje im život.

Pre mňa bolo vždy absolútnou samozrejmosťou nikdy v živote nesiahnuť po cigarete. Už len preto nie, lebo to je v totálnom rozpore s mojou životnou filozofiou, ktorej hlavným princípom je vnútorná sloboda a fajčenie je pre mňa stavom zotročenia a extrémnej závislosti, a tým aj stavom pretrvávajúceho nedôstojného poníženia. Z môjho pohľadu je také poniženie o to horšie, že v takom stave nie je človek ponižovaný nikým iným, ale len sám sebou. Je slabochom, ktorý sa nedokáže vzoprieť svojej závislosti, do ktorej sa dostal a vmanévroval len on sám.