Čo znamenajú nežiaduce proteíny v mRNA vakcínach? V každom prípade sa telo z nich nepoteší - a keby len to!

19.12.2023 23:10

Aby sa vytvoril nejaký proteín, tak mRNA musí prejsť cez proteínový komplex nazývaný ribozóm. Zakaždým sú to tri stavebné bloky-mRNA - z možných štyroch - ktoré informuje ribozóm o tom, ktorá aminokyselina má byť začlenená do proteínu.

 

Ribozómy sú „proteínové továrne“ bunky vykonávajúce transláciu, pri ktorej sa nukleotidová sekvencia mRNA prenesie do aminokyselinovej sekvencie proteínu.

 

Najnovšia štúdia ukazuje, že mRNA vakcíny neprodukujú len spike proteín. Určitý biochemický efekt vytvára aj nefunkčné vedľajšie produkty.

 

Čo to ale znamená?

 

Štúdia teraz publikovaná v časopise Nature ukázala, že mRNA vakcíny môžu produkovať aj malé množstvá nežiaducich proteínov.

 

Ako uvádza pracovná skupina vedená Anne E. Willis z University of Cambridge, je to spôsobené chemickou zmenou mRNA vakcíny, čo niekedy znamená, že molekula nie je správne načítaná: Proces občas – dosiaľ z neznámeho dôvodu - produkuje kvázimolekulárne odmietnutia.

 

Čo to však znamená pre očkovanie a aké dôsledky to má pre technológiu mRNA vo všeobecnosti?

 

V mRNA vakcíny bol jeden zo štyroch stavebných blokov RNA nahradený chemicky modifikovaným variantom. Okrem bežných stavebných blokov cytozínu (C), guanínu (G) a adenínu (A) obsahuje namiesto uracilu (U) stavebný blok 1-metylpseudouracil.

 

Z toho dôvodu mRNA na jednej strane spúšťa menej silnú vrodenú imunitnú reakciu – ktorá sa prejavuje podobnými príznakmi ako infekcia po očkovaní – a na druhej strane sa z nej tvorí viac bielkovín.

A to je tiež nevyriešeným problémom!

 

Pritom je dobre známe, že takáto výmena môže viesť k tomu, že umelá mRNA nebude odčítaná celkom presne. A to je problém, ktorý môže spôsobiť nepríjemné a či nebezpečné následky.

 

Predchádzajúce štúdie totiž ukázali, že iné modifikované stavebné bloky mRNA – ktoré sa vo vakcíne nevyskytujú – môžu byť nesprávne čítané počas výroby proteínu, t. j. ako iné stavebné bloky, čím vznikajú modifikované – a tým pravdepodobne nebezpečné - proteíny.

 

1-metylpseudouracil nespôsobuje tieto chyby čítania. Štúdie ale ukázali, že tento stavebný blok spôsobuje to, že mRNA sa číta pomalšie.

 

Ako ale táto zmena ovplyvňuje transláciu na proteíny, je však stále neznáme.

 

O tom všetkom (ako aj o ďalších rizikách) producenti a predajci týchto mRNA (až do neba vychválených) vakcín „samozrejme“ ich užívateľov neinformovali.

 

Veď si predsa nebudú sami kaziť svoj biznis…..