Čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca? Táto záhada pretrvávajúca stáročia, bola teraz odhalená

08.05.2023 22:28

Mesiac je celkom dobre preskúmaný, ale stále ešte existujú v súvislosti s ním viaceré záhady, ktoré veda nevyriešila. Zdá sa, že jedna z nich bola teraz vyriešená.

Experti si dlho lámali hlavu nad tým, ako je štruktúrované vnútro Mesiaca. Má mesiac poloroztavené jadro alebo má aj pevné vnútorné jadro? Táto otázka bola dlho nevyriešená. Teraz má však výskumný tím silný dôkaz, že na Mesiaci je pevné vnútorné jadro.

 

Na štúdium vnútra Mesiaca výskumníci používajú rovnaké metódy, aké používajú na skúmanie vnútra Zeme: seizmické vlny.

 

Misie "Apollo" americkej vesmírnej agentúry NASA zanechali na Mesiaci okrem iného aj seizmometer, ktorého údaje ukazujú, že jadro zemského satelitu by mohlo byť aspoň čiastočne tekuté. Údaje sú však príliš nepresné na to, aby umožnili presnejšie závery o vnútri Mesiaca.

 

Výskumný tím pod vedením astronóma Arthura Briauda (Université Côte d'Azur) využil údaje z vesmírnych misií a geofyzikálnych meraní, aby zistil viac o vnútri družice Zeme. Štúdia bola publikovaná v časopise Nature. Výskumná skupina využíva rôzne počítačové modely lunárneho jadra, aby zistila, ktorý scenár sa najviac približuje pozorovaným údajom.

 

„Naše výsledky (...) dokazujú existenciu vnútorného jadra,“ oznámil Arthur Briaud.

 

Vedci vo svojej štúdii ukázali, že Mesiac má nielen pevné vnútorné jadro, ale zistili aj to,  že štruktúra Mesiaca je zjavne podobná štruktúre Zeme.

 

Vonkajšie, polotekuté jadro má polomer asi 362 kilometrov. Vo vnútri sa nachádza pevné vnútorné jadro, ktoré má polomer približne 258 kilometrov. Vnútorné jadro má podľa výpočtov hustotu 7 822 kilogramov na meter kubický – čo zhruba zodpovedá hustote železa. Vonkajšie, polotekuté jadro má nižšiu hustotu 5025 kilogramov na meter kubický.