Čo expertom prezrádzajú mimozemské rieky? Astrofyzika ich niekoľko už pozná!

29.10.2021 23:05

Rieky nie sú výlučným „vynálezom“ planéty Zem. Podľa toho, čo medzičasom už o nich astrofyzici zistili, tak rieky za istých podmienok musia existovať aj na iných planétach a ich mesiacoch aj v iných slnečných sústavách. Zatiaľ ale poznáme mimo našej planéty len rieky na Titane, ktorý je jedným z mesiacov planéty Saturn. Saturn má 62 mesiacov, pričom donedávna sme vedeli len o jeho deviatich mesiacoch.

Titan je najväčší mesiac Saturnu, jeho priemer je 5150 km.

Keď bol urobený tento fascinujúci objav - rieky na Titane - tak experti nevychádzali z údivu.

Na Titane totiž existuje obrovská „sieť“ početných riek, ktoré sú aktívnymi tokmi. A nielen to, lebo na Titane sú aj velikánske jazerá, do ktorých sa tieto rieky vlievajú!

Experti zhotovili veľmi presné mapy riek na Titane, ktoré pretekajú rovinami a impozantnými údoliami. Týmito riekami ale neprúdi voda, ale tekutý metán a etán, ktoré sú na Zemi známe ako plyny.

Vedci pod vedením Julie Miller z Cornell University v Ithace zisťujú na základe údajov z máp riek na Titane rôzne špecifiká tamojšej atmosféry, ako aj povrchu Titanu. Získané informácie budú slúžiť pri príprave realizácie NASA-misie „Dragonfly“ s plánovaným pristátim na Titane v roku 2036.

Titan je druhý najväčší mesiac našej slnečnej sústavy a zároveň jej jediný mesiac, ktorý má atmosféru (veľmi hustú), vyznačuje sa aj počasím a jeho jazerá majú hĺbku niekoľko sto metrov.

Skupina európskych expertov prišla na základe analýzy rádiosignálov sondy Huygens v roku 2005 k uzáveru, že Titan s veľkou pravdepodobnosťou má podzemný oceán, ktorý sa nachádza viac ako 50 kilometrov v jeho vnútri pod hrubou vrstvou ľadu.