Čip, ktorý eliminuje zabúdanie - víťazstvo nad Alzheimerom?

18.11.2016 21:44

Je to veľký spoločný úspech neuromedicíny a fyziky. Podarilo sa skonštruovať špeciálne čipy, ktoré sa dajú implantovať do mozgu. Ich konštrukcia umožňuje v prípade poruchy opäť "sprevádzkovať" najdôležitejšiu intelektuálnu schopnosť mozgu - vedieť sa rozpamätať a dokázať sa vrátiť myslením do minulosti a vedieť sa rozpamätať na uplynulé udalosti a na aktivity, ktoré sa odohrali v časoch uplynulých.

Konštrukcia takého čipu je založená na výskumnej práci neurovedca Teda Bergera. Vychádza z jeho experimentov, ktoré v tomto smere robil už niekoľko rokov s opicami a potkanmi. V ich rámci vymazal špeciálnymi medikamentami spomienky u týchto zvierat, ktoré pomocou svojich implantovaných čipov dokázal opäť privolať do ich mozgov.

V blízkej budúcnosti chce Berger nasadiť svoju neuro-fyzikálnu technológiu pre takých pacientov, ktorí trpia na Alzheimera, alebo ktorí utrpeli mozgovú porážku. Jeho čipy pracujú tak, že snímajú a si "zapamätajú" elektrické signály v mozgu dotyčného, ktorý sa učí, respektíve niečo zmyslami vníma. Následne ich premenia na elektrické impulzy, ktoré iniciujú nervové bunky, aby naučené, ktoré je len nakrátko uložené v krátkodobej pamäti bolo prenesené do dlhodobej pamäte.

Prvé pokusy s touto "zázračnou zbraňou" proti zabúdaniu sa už začali robiť aj na ľuďoch.