Čínsky prezident doslova demonštroval svoju moc na konferencii WHO-štátov v Ženeve

21.05.2020 22:02

Čína si môže kúpiť všetko – aj WHO. Keď sa raz do roka stretnú  ministri zdravotníctva 194. členských štátov WHO v jej hlavnom sídle v Ženeve, tak ich stretnutiu je vo svete politiky a médií venovaná len nepatrná pozornosť.

Avšak teraz, keď korona postihla takmer celý svet, tak tohtoročná májová virtuálna konferencia WHO v Ženeve bola stredobodom svetového záujmu, a to najmä významných politikov i svetových médií.

Tento rok boli účastníkmi konferencie dokonca aj viacerí prezidenti a premiéri. Z Berlína sa prihlásila kancelárka Merkel a z Paríža prezident Macron. Obaja vo svojich príhovoroch podporili WHO, ktorá stojí v paľbe kritiky viacerých, o.i. najmä prezidenta Trumpa, ktorý konferenciu úplne ignoroval.

Ale nikým nečakaný a  mimoriadne suverénny „úder“ prišiel z Pekingu. Prezident Si Ťin-pching využil konferenciu na  veľkú demonštráciu svojej moci a dôležitosti. Jeho  vystúpenie ostane všetkým nadlho v pamäti.

Prvý mal hovoriť prezident JAR Cyril Ramaphosa, ale videospojenie zlyhalo, a to rafinovane využil (ale nemožno vylúčiť, že to nebolo dohodnuté a či dokonca „kúpené“)  Si Ťin-pching a z Pekingu sa ohlásil zo svojej superparádnej kancelárie.

Tým si bez vyzvania ako prvý vzal slovo a nikto sa neodvážil protestovať, že narušil poriadok. Najprv demonštratívne vychválil WHO, aby potom ešte viac chválil Čínu (tým aj seba) za jej excelentný úspešný boj proti korone.

Nikto sa  neodvážil kritizovať, že čínske úrady spočiatku zamlčali svetu vypuknutie korony, ako tvrdia viacerí západní experti.

Čínsky prezident sa cíti taký mocný, že sa k takým „maličkostiam“ nevyjadruje. Naopak, Wuhan a zvládnutie korony používa teraz na to, aby ukázal svetu, že Čína je už ďaleko na ceste k svojmu cieľu - stať sa najmocnejším štátom nového globálneho sveta.

Súčasťou tejto jeho stratégie sú veľké čínske aktivity v Afrike, kde mimoriadne rastie vplyv Pekingu. 

Čína však vie dobre prečo to robí: Afrika má najviac hlasov v mnohých dôležitých medzinárodných grémiách. Prezident doslova bombardoval z Pekingu nadneseným hlasom celú svetovú politickú elitu tým, ako veľa afrických krajín dostalo v uplynulých 70 rokov  pomoc z Číny aj v oblasti zdravotníctva.

Okrem iného ošetrili čínski lekári a čínske zdravotné tímy v Afrike viac ako 200 miliónov chorých. Prezident povedal, že v súčasnosti je v Afrike až 46 lekárskych tímov z Číny, ktoré účinne bojujú proti korone.

Na záver svojej dlhej reči, ktorú nikto neprerušil ani jedinou otázkou, povedal Si Ťin-pching niečo, čo všetkých prekvapilo a doslova ohromilo. Čína chce posilniť medzinárodnú spoluprácu v boji proti korone a urobí to tak, že dá WHO v priebehu dvoch rokoch priam neuveriteľnú sumu – dve miliardy dolárov.

Všetko ostatné čo na konferencii potom ešte zanelo, ostalo celkom v tieni toho, čo povedal muž z Pekingu.