Čínsky minister zahraničných vecí vyzval Kyjev a Moskvu, aby čo najskôr obnovili mierové rozhovory

17.03.2023 21:30

Peking dúfa a verí, že všetky strany zachovajú pokoj, prejavia zdržanlivosť, obnovia mierové rozhovory a vrátia sa na cestu politického riešenia,"

povedal Qin Gang vo štvrtok podľa hovorcu svojho ministerstva v telefonáte s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom.

Ukrajinský minister zahraničných vecí uviedol, že počas rokovaní sa hovorilo o význame územnej celistvosti Ukrajiny. Išlo o prvú oficiálnu výmenu názorov medzi oboma ministrami zahraničných vecí od Wangovho nástupu do funkcie v decembri.

"Čína sa obáva, že by kríza mohla eskalovať a vymknúť sa spod kontroly,"

povedal Qin Gang.

Kuleba zhrnul čínsku výzvu na online službe Twitter a vysvetlil, že sa hovorilo aj o dôležitosti princípu územnej celistvosti. Neuviedol o tom ale žiadne podrobnosti.

Západné krajiny kritizovali Čínu za to, že neodsúdila útok Moskvy na Ukrajinu. Minulý mesiac Peking poprel obvinenie zo strany USA, že plánoval predaj zbraní do Ruska.

Peking minulý mesiac zverejnil svoje stanovisko k vojne na Ukrajine, v ktorom vyzýva na dialóg a snaží sa prezentovať ako neutrálny sprostredkovateľ.

„Čínska vláda má objektívny a spravodlivý postoj k otázke Ukrajiny,"

vyhlásil Qin Gang.

Biely Dom sa medzitým vyslovil za rozhovory medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

"Myslíme si, že by bolo veľmi dobré, keby sa títo dvaja porozprávali,"

povedal hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby, keď sa ho novinár spýtal na správu Wall Street Journal o údajne naplánovanom rozhovore Si Ťin-pchinga a Zelenského.