Čína vybudovala v krátkom čase železničnú sieť superlatívov

17.12.2019 22:44

To čo dokázal Peking, to sa rovná zázraku. Čínsky projekt novej železničnej infraštruktúry nemá nikde obdobu. V Číne vznikla v rekordnom čase taká železničná sieť pre rýchlovlaky, ktorá je po každej stránke jedinečná. Dĺžka jej koľajníc je väčšia ako je dĺžka všetkých koľajníc vo zvyšku sveta. Veľa Číňanov - a čoraz viac – už jednoznačne uprednostňuje cestovanie po tejto supermodernej železničnej sieti pred použitím lietadla.

Keď nastúpite v Šanghaji do rýchlovlaku G12, ktorý má odchod o 12. hodine, tak presne za 4 a pol hodiny môžete vystúpiť v Pekingu. V tom čase prešiel vzdialenosť 1318 kilometrov, ktorá delí tieto mestá od seba. Počas tejto cesty WLAN nevypadne ani jediný raz, ako sa to neraz stane v nemeckých rýchlovlakoch, a to pri kratších vzdialenostiach.

Sedadlá sú luxusne pohodlné a je veľa miesta pre nohy. A už osem minút po odchode zo stanice začne bordservice roznášať jedlo a nápoje. Medzičasom už vlak dosiahol svoju maximálnu rýchlosť 339 km/h.  

Tento čínsky železničný projekt okrem iných cieľov sleduje predovšetkým aj logiku ekonomiky: Vo svojej priemyselno-politickej stratégii s názvom  Made in China 2025 definovala vláda v Pekingu techniku železníc ako jedno z desiatich odvetví, v ktorom musí byť krajina absolútnou špičkou vo svete.

A v tomto zmysle štát svoje železnice všemožne podporuje po každej strańke. Aj vďaka tomu je CRRC  China Railway Rolling Stock Corporation najväčším výrobcom koľajových vozidiel na svete.

V Číne funguje optimálne spolupráca medzi producentami železničnej techniky, univerzitami a výskumnými ústavmi, a to takou mierou ako sotva v inej krajine na svete. Túto skutočnosť potvrdila a vysoko ocenila aj Svetová Banka. V priemere stojí jeden  kilometer vysokorýchlostnej trate v Číne okolo 19 miliónov dolárov, čo je asi o tretinu menej ako v iných krajinách.

Čo sa týka financovania, tak čínske železnice majú také výhody a možnosti, aké iné krajiny nemajú. Len v roku 2019 dostali na stavbu nových tratí okolo 110 miliard eur. vo forme kreditov. To je v takom veľkom rozsahu možné preto, lebo štátne banky ich udelujú na príkaz Pekingu.

Štátny železničný koncern China Railways sedí už teraz na veľkej kope dlhov o výške 674 miliard eur. Napriek tomu si jeho vedenie nemusí robiť žiadne starosti – pokiaľ pracuje poctivo, bez náznakov korupcie – tak potom za všetko ručí štát. A pri tom ako čínske železnice skvele prosperujú, je isté, že raz dlh vyrovnajú.

Ceny lístkov sú priaznivé. Lístok 2. triedy zo Šanghaja do Pekingu stojí 70 eur. Let stojí dvojnásobok.