Čína uštedrila nemeckému ministrovi financií Lindnerovi poriadne „zaucho“. Odriekla jeho pracovnú návštevu

09.05.2023 12:24

Peking prekvapujúco zrušil stretnutie čínskeho ministra financií s jeho nemeckým kolegom. A urobil tak proti obvyklým zvykostiam v takýchto prípadoch len veľmi krátko pred dohodnutým termínom ich stretnutia.

Oficiálne sa to vysvetľuje „časovými dôvodmi“, čo určite nie je pravý dôvod odrieknutia.

Existuje však aj iné prijateľné vysvetlenie. Okrem iného to bola aj jasná demonštrácia ukázať Berlínu „ kto je sluha a kto je pán“.

 

Plánovanie cesty do Číny prebiehalo niekoľko týždňov a stretnutie bolo pevne naplánované: Nemecký minister financií Christian Lindner sa mal stretnúť so svojím kolegom Liu Kunom v Pekingu stredu o 14:30 miestneho času. Na pracovný rozhovor bola naplánovaná hodina.

 

V tejto súvislosti treba povedať, že Peking nezabudol na provokáciu Lindnera počas jeho návštevy Číny s delegáciou FDP pred štyrmi rokmi.

 

Keďže Lindner sa počas dvanásťdňovej cesty do Ázie stretol aj s predstaviteľmi opozície v Hongkongu (napriek kritike z Pekingu, ktorá prišla ešte pred jeho rozhovormi s opozíciou  Hongkongu), tak stretnutia s vysokými predstaviteľmi Komunistickej strany v Pekingu boli následne – niekoľko hodín pred ich začiatkom – zrušené.

 

Delegáciu vtedy prijal iba zodpovedný námestník ministra medzinárodného oddelenia komunistickej strany Guo Yezhou. Potom sa hovorilo o „mrazivej atmosfére“. Nemalo dôjsť ani k potraseniu rúk na rozlúčku, informoval vtedy Spiegel. Lindner v tom čase samozrejme ešte nebol ministrom financií.

 

V Berlíne možno len špekulovať o dôvodoch zrušenia prvého osobného stretnutia plánovaného na tento týždeň s jeho čínskym náprotivkom.

 

„Existuje aj špekulácia, či odmietnutie má niečo spoločné s postojom FDP, že Nemecko musí pôsobiť sebavedome voči Pekingu. V každom prípade sa táto pozícia v dôsledku odkladu nezmení,“

uviedlo Spolkové ministerstvo financií.

 

Isté je v tejto súvislosti ale jedno. 

Číne sa veľmi nepáčili posledné vyjadrenia ministra Lindnera na adresu Pekingu, keď kritizoval jeho úzke prepojenie s Moskvou.