Čína po prvý raz otvorene a priamo obvinila USA z explózie Nord Streamu

16.03.2023 15:15

Čínska vláda zdieľa analýzu investigatívneho reportéra Seymoura Hersha, že Washington je zodpovedný za zničenie plynovodov Nord Stream. Podľa twitterového účtu hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wanga Wenbina Hershovo vyšetrovanie odhalilo, že za výbuchom stoja Spojené štáty.

 

Je to prvýkrát, čo Číňania otvorene podporili uzávery z Hershovho vyšetrovania, ktoré obviňujú výlučne Washington  zo zničenia ropovodov. Čínska vláda sa zatiaľ v tejto otázke držala v úzadí.

 

Americký investigatívny reportér Seymour Hersh - známy o.i. aj  publikovaním Pentagon Papers - zverejnil 8. februára na svojom blogu výsledky svojich vyšetrovaní tohto bezpríkladného zločinu, ktorým USA spôsobili svojmu blízkemu a devótne oddanému partnerovi, Nemecku, obrovské ekonomické škody.

 

Podľa Hersha to bol Joe Biden, ktorý nariadil zničenie ropovodov z nedostatku dôvery v Nemecko a Európanov. Americký prezident mal podľa Hersha veľké pochybnosti o ochote Nemecka a Európanov naďalej podporovať Ukrajinu v zime.

 

Z tohto dôvodu vraj nariadil tajnú operáciu, pri ktorej americké špeciálne jednotky a nórske jednotky najprv všetko  na ropovode pripravili a preparovali a neskôr vyhodili do vzduchu potrubia počas cvičenia NATO.

 

Je zaujímavé, že vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí Číny uvádza potvrdenie Hershových uzáverov len okrajove. Hlavná pozornosť vo vyhlásení sa sústreďuje na ostrú kritiku západných médií za šírenie iných a len zavádzajúcich vysvetlení výbuchov na Nordstreame.