Čína oznámila obmedzenie exportu vzácnych kovov – nemecká ekonomika má z toho obavy, a USA tiež !

05.07.2023 19:34

Začalo sa ďalšie kolo americko-čínskeho obchodného sporu. Peking v pondelok večer uvalil obmedzenia na vývoz niektorých vzácnych kovov.

 

Podľa čínskeho Ministerstva obchodu musia obchodníci na vývoz kovov gálium a germánium od 1. augusta požiadať štát o licenciu a poskytnúť podrobné informácie o príjemcovi.

Čínska vláda zdôvodnila obmedzenie vývozu odkazom na národnú bezpečnosť, keďže kovy majú zásadný význam pre produkty polovodičového, telekomunikačného a automobilového priemyslu, a preto sa dajú využiť aj vo vojenských oblastiach.

 

V Číne sa už vyrába množstvo elektronických zariadení a predovšetkým mobilných telefónov: Chcú tu Číňania ešte viac rozšíriť svoju dominanciu? O tom niet najmenších pochýb!

 

Oznámenie bolo urobené len niekoľko dní pred návštevou americkej ministerky financií Janet Yellen v Pekingu. Čínska vláda by to mohla využiť aj na vyvinutie tlaku na Biely Dom, aby zmiernil embargo na mikročipy.

 

„Tieto opatrenia pomáhajú vytvoriť bezpečný systém pre čínske národné priemyselné odvetvia a dodávateľské reťazce, čo je rozhodujúce pri pretrvávajúcom napätí v obchode,“

povedal Zhang Monan, zástupca riaditeľa čínskeho think-tanku China Center for International Economic Exchange pre China Daily. 

 

„Aktivty USA v tomto smere  poškodzujú nielen záujmy Číny, ale narúšajú aj globálnu priemyselnú spoluprácu a dodávateľské reťazce a budúci rozvoj globálneho ekosystému high-tech priemyslu,"

dodal ešte Zhang Monan.

 

Závislosť nemeckej ekonomiky od čínskych vzácnych kovov je vysoká – a to isté platí pre USA.

 

65,9 % dovezených drahých kovov bolo do Nemecka dovezených z Číny. V prípade niektorých vzácnych zemín bol podiel dovozu z Ďalekého východu ešte vyšší: 94,4 % kovov skandium a ytrium bolo dovezených z Číny od januára do novembra 2022.

 

Pre USA je ťažké prelomiť svoju závislosť od čínskych vzácnych zemín.

 

Ministerstvo obrany USA sa zaviazalo financovať dva závody na separáciu vzácnych zemín na pôde USA.

Je to ale len malý krok k prelomeniu závislosti krajiny od čínskych dodávok kritických nerastov.

 

Priame zapojenie Pentagonu však podčiarkuje veľkosť úlohy spojenej s vytvorením nečínskeho dodávateľského reťazca vzácnych zemín od nuly.

 

Spojené štáty americké boli doteraz takmer úplne závislé od dovozu zlúčenín a kovov vzácnych zemín, rovnako ako rok predtým a rok predtým. Podľa United States Geological Survey (USGS) zostala Čína pre USA najväčším dodávateľom s približne 80 % všetkých dovozov.

 

Táto závislosť od Číny, pokiaľ ide o nerasty v kritickom využití na široké spektrum civilných a vojenských použití, sa stáva čoraz problematickejšou, keďže sa vzťahy medzi USA a Čínou neustále zhoršujú.