Čína nezabúda – na rozdiel od Nemecka! A preto vyzýva OSN na medzinárodné vyšetrovanie explózie Nord Streamu

04.05.2024 10:28

Čína sa v otázke Nord Streamu nevzdáva: Pod vedením OSN sa má začať medzinárodné vyšetrovanie.

Ani v EÚ, ani v Nemecku sa o teroristickom útoku na Nord Stream už nehovorí.

 

Väčšina štátov EÚ svoje vyšetrovanie zastavila – naposledy Dánsko. Podľa predstaviteľov v Nemecku vraj stále prebiehajú vyšetrovania(tomu ale verí len veľký hlupák). Teraz sa však Čína vyjadruje k tejto otázke a požaduje nezávislú a medzinárodnú vyšetrovaciu komisiu.

 

Peking po sabotáži veľmi rýchlo zasiahol podobným tónom. V piatok minulý týždeň bola OSN opäť vyzvaná Čínou, aby začala vyšetrovanie. Čína naďalej považuje útok na Nord Stream za „hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť“.

 

Je to celé pozoruhodne paradoxné: Zatiaľ čo nemecká vláda už de facto nediskutuje o útoku na vlastnú kritickú infraštruktúru, tak Čína naďalej zdôrazňuje extrémny rozsah tohto teroristického útoku. Nemecko k tejto čínskej iniciatíve podozrivo mlčí. Zrejme niečo v tejto súvislosti zatajuje.

 

„Od výbuchov ropovodu Nord Stream ubehlo viac ako 18 mesiacov. Je jednoducho poľutovaniahodné, že sa v tejto veci nedospelo k žiadnemu záveru,“

povedal veľvyslanec Geng Shuang, zástupca stáleho predstaviteľa Číny pri OSN.

 

„Opakujeme našu výzvu na skoré začatie medzinárodného vyšetrovania pod vedením Organizácie Spojených národov s cieľom odhaliť pravdu pre medzinárodné spoločenstvo,“

prízvukoval Shuang.

 

Či sa OSN dokáže prinútiť niečo také urobiť, je samozrejme otázne.

 

V Bezpečnostnej rade OSN stáli predstavitelia USA a ich spojenci také vyšetrovanie  budú blokovať. Ak by sa oficiálne uznalo, že za útokom stoja USA, došlo by k diplomatickej katastrofe. Potom by krajina NATO bola zaútočila na inú krajinu NATO.

 

Nastala by kríza nielen pre NATO, ktoré by potom už nemohlo tvrdiť, že je „obranná aliancia“. Aj nemeckých politikov by sa museli pýtať, koľko a kedy o tom vedeli a aké suverénne Nemecko v skutočnosti je.

 

Čína dostane podporu samozrejme od Ruska. A OSN musí dať Číne na jej naliehanie nejaké vyjadrenie.