Chystá sa na nás nový vírus. Japonskí experti varujú svet pred Lambdou

07.08.2021 23:35

Zatiaľčo pozornosť zdravotných úradov  v EÚ je aktuálne zameraná ešte na Delta variantu, tak v južnej Amerike sa už údajne začala šíriť ešte nebezpečnejšia varianta. Tou je Lambda.

Japonskí virológovia vypracovali ako prví expertízu, v ktorej analyzovali  Lambda variantu. Uvádzajú v nej, že Lambda bola po prvý raz objavená v Peru v auguste uplynulého roku.

Peruánske zdravotné úrady odhadujú, že v súčasnosti ide na konto Lambdy až 80 percent koronou infikovaných obyvateľov v Peru.

Japonskí vedci publikovali svoju odbornú štúdiu len nedávno, a síce koncom júla. V nej prišli k uzáveru, že Lambda by mohla byť rezistentnejšia voči antitelieskam ako iné korona varianty.

Zároveň varujú, že v takom prípade sa to  môže prejaviť aj tým spôsobom, že značne oslabí ochranný účinok očkovacích látok ako AstraZeneca, Moderna, BionTech-Pfizer.

Japonci vidia veľký problém aj v tom , že Lambda medzičasom už mutovala a existujú až tri jej mutácie. To zas môže veľmi pravdepodobne mať za následok, že vírus bude ešte viac nákazlivý, inakšie vyjadrené, že bude ešte účinnejší v prenose infekcie.

Japonským expertom protirečia  však najmä tí, ktorí majú záujem na tom, aby sa úspešne predávali  AstraZeneca, Moderna, BionTech-Pfizer.