Chystá Poľsko Polexit? Pomôže Londýn? A bude aj EÚ-BP? Pridá sa Orbán?

10.01.2018 23:46

Do Bruselu prichádzajú veľmi znepokojujúce  správy z Londýna i Varšavy. Budeme mať popri EÚ aj EÚ-BP a možno neskôr aj EÚ-BPM?

Ak sa Brexit zrealizuje, čo Theresa May bezpodmienečne chce, tak Londýn už teraz úspešne hľadá nových spoľahlivých spojencov v Európe. Veľmi sľubne sa rozvíja  spolupráca Londýna s Poľskom a mnohé poukazuje už teraz na veľmi úzke partnerstvo Londýna a Varšavy.

Keď May koncom  minulého roku navštívila Varšavu, tak priniesla so sebou veľa skvelých „darov“.

Londýn uzavrie s Varšavou pre Poľsko veľmi výhodnú špeciálnu zmluvu o úzkej vojenskej spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany. Viac ako 10 miliónov eur poskytne Londýn hneď na začiatku pre rozbeh tejto spolupráce.

May v Poľsku povedala aj veľavravnú vetu, že dúfa, že po Brexite bude spolupráca oboch krajín ešte užšia a dôvernejšia, a to aj v oblasti ekonomiky.

Dobre informované poľské žurnalistické kruhy už hovoria o možnosti Polexitu a o ďalšej intenzívnej kooperácii s Britániou.

Na tlačovke, kde bol tiež šéf poľskej vlády Mateusz Morawiecki, oznámila May aj založenie novej poľsko-britskej Rady pre obchodné vzťahy.

Zdôraznila, že v tejto forme Veľká Británia na starom kontintne nič podobné nemá. Aj to veľa naznačuje pre Brusel.

A potom povedala ešte niečo, čo Varšavu nesmierne potešilo (za zavretými dverami – ako prezradil nemenovaný poľský žurnalista – ale padli vety, ktoré Poľsko ešte viac rozohriali), že sa zasadí za to, aby v Británii mohol ostať milión poľských migrantov. Povedala, že chce, aby tam mohli zotrvať.

Pridať sa k takému silnému „dvojspolku“ by mohlo byť veľmi atraktívne aj pre Viktora Orbána, ktorý dáva jasne najavo, že EÚ pod taktovkou Bruselu a Berlína ho nielen nervuje, ale že mu je z takej Únie doslova zle.

Počas návštevy Bavorska povedal pre nemecké média o.i. aj to, že v prípade vlny migrantov, ktorá zasiahla Európu, vôbec nejde o utečencov, ale o moslimskú inváziu do Európy a hovoril o moslimských votrelcoch.

Podľa neho boli porušené všetky zákony, keď masy utečencov bez problémov prekračovali hranice EÚ, namiesto toho, aby na hraniciach prosili o azyl. Trpko a rozhorčene hovoril aj o Nemecku, o ktorom si vraj nikdy nepomyslel, že by taká vysokoorganizovaná krajina dopustila taký obrovský chaos – utečenecký chaos.

 

Varšava je príkladom toho, ako sa možno oslobodiť z agónie, ktorú národom a najmä národom z V4 naordinoval Brusel.

 

„Okovy“ Bruselu sa ale uvoľňujú čoraz viac aj v súvislosti s mdlobami a hrdzavením železa „železnej“ kancelárky.