Chudoba v Nemecku: Veľmi mnoho občanov nemá na nové topánky, oblečenie a na teplý byt

03.11.2023 23:09

Správy o podiele ľudí ohrozených chudobou v Nemecku pravidelne vyvolávajú diskusie. Teraz jedna štúdia objasňuje, koľkým občanom chýbajú peniaze na základné životné potreby. Chudoba – čo to v Nemecku vlastne znamená? Vo všeobecnosti to zahŕňa všetkých občanov, ktorí majú v Nemecku menej ako určité percento takzvaného stredného príjmu.

 

Znamená to však, že títo ľudia sú „chudobní“ a chýbajú im to najnutnejšie? Súčasná štúdia teraz objasňuje túto otázku podrobnejšie - a poskytuje presnejšie údaje.

 

Výsledok: Aj keď je Nemecko celkovo bohatá krajina, stále je v nej aj skutočná chudoba a mnoho ľudí, ktorí sa často musia zaobísť bez tovaru každodennej potreby, alebo aj bez nového oblečenie alebo bez novej obuvi, a neraz nemajú na kúrenie v zime.

 

Vyplýva to zo štúdie, ktorú vo štvrtok predstavil Inštitút ekonomických a sociálnych vied (WSI). Pre „Správu o distribúcii 2023“ boli vyhodnotené prieskumy z roku 2021.

 

Podľa štúdie bolo v roku 2021 nové oblečenie nedostupné pre 17 percent ľudí, ktorí žili trvalo pod hranicou chudoby, teda viac ako päť rokov. Medzi ľuďmi, ktorí boli chudobní v roku 2021, ale nie konzistentne vo všetkých štyroch rokoch predtým, si dobrých osem percent nemohlo dovoliť nové oblečenie.

 

Podľa štúdie viac ako štyri percentá trvalo chudobných mali pocit, že nie sú finančne schopní dostatočne vykurovať svoje domovy. Päť percent uviedlo, že si nemôžu dovoliť nové topánky.

 

Podľa WSI údaje jasne ukazujú, že chudoba, dokonca aj v bohatej krajine, akou je Spolková republika, je často spojená s výrazným každodenným nedostatkom. V roku 2022 žilo v Nemecku v chudobe 16,7 percenta ľudí. Miera chudoby sa však od roku 2010 výrazne zvýšila. Vtedy to bolo 14,5 percenta.

 

Facit: Nemecko je bohatá krajina, ktorá vydáva stovky miliárd na zbrane a na azylantov, ale nerobí nič proti tomu, aby niekoľko miliónov občanov nemuselo žiť v biede, núdzi a chudobe.