Chorvátska hanba pretrváva! Keď hitlerovskí Chorváti masove vraždili Srbov; v krajine prekvitá neonacizmus

03.11.2016 21:48

Nezmieriteľná nenávisť medzi Chorvátmi a Srbmi má staré korene a veľa príčin. Slováci prechovávajú voči Chorvátom veľké sympatie. V neposlednom rade preto, lebo na rozdiel od Srbov, sú katolíckym národom. Pritom málokto pozná aj ich temnú stránku charakteru, ktorá v sebe nesie nenávisť a deštruktivitu, ktorá sa zrkadlí aj v ich dejinách. Ak je v dejinách fašizmu niečo, čo je porovnateľné s nemeckým fašizmom, tak rozhodne to bola nesmierne nenávistná a brutálne mučiaca vražednosť chorvátskych ustašovcov, ktorá bola zameraná predovšetkým proti Srbom.

Keď pred nejakým časom bol v Chorvátsku jeden z mojich redaktorov, Alejandro, tak bol zhrozený nad tým, ako v tejto EÚ krajine priam exploduje rast neonacizmu.

V Chorvátsku je pri moci pravicovo-populistická vláda, ktorá nemá nič proti neonacizmu. Krajina trpí pod hospodárskou krízou. Alejandra vzal jeho chorvátsky priateľ, žurnalista, na veľké vojenské oslavy v Záhrebe, na počesť veľkého útoku („Operácia útok“) proti Srbom v Chorvátsku v roku 1995, keď bolo odtiaľ vyhnaných 150 000 Srbov a okolo 10 000 Srbov bolo zavraždených.

Do slávnosti boli integrované aj nacionalistické neonacistické štruktúry a spievali sa staré fašistické pesničky ako: „Srbov utopíme v Neretve a zvyšok z nich  vyženieme do mora,…..“.

To všetko sa dialo za burácajúceho súhlasného revu davu ľudí a za prítomnosti chorvátskej prezidentky Kolindy Grabar-Kitarovič – mimochodom, veľmi inteligentnej a atraktívnej ženy – ktorá nadšene aplaudovala!!!

S Alejandrom a jeho chorvátskym priateľom bola na oslave aj známa chorvátska spisovateľka. Keď potom neskôr v jednej kaviarni spoločne diskutovali, tak Alejandrovi porozprávala viac o chorvátskej nenávisti voči Srbom a o vyčínaní a aktivitách neonacistov proti Srbom a viackrát zdôraznila, ako veľmi sa za svoj národ hanbí.

V roku 1929 založil v Záhrebe Ante Pavelič teroristickú organizáciu Ustaša. Za vzor mu slúžili Mussoliniho fasci combattimento – fašistické bojové zväzky. V roku 1941 dovolil Hitler v porazenej a obsadenej Juhoslávii založenie štátu Nezavisna Država Hrvatska – NDH.

Jeho primárnym cieľom bolo vyvraždenie čo najväčšieho počtu predovšetkým Srbov a na druhom mieste Židov a Rómov.

Chorváti svojich slovanských bratov vraždili ešte oveľa brutálnejšie ako Turci Arménov. Koľko ich tento fašistický chorvátsky štát vyvraždil, to  neuvádza žiadna štatistika, lebo sa to nevie. Predpokladá sa, že to bolo asi 1, 5 milión! S istotou ale vieme, že len v koncentračnom tábore Jasenovac  – nazývaný aj balkánsky Osviečim – zahynulo za strašných podmienok až 750 000 Srbov.

Srbský historik Čedomir Antič povedal: “Chorvátsko je jediný EÚ štát, kde sa dodnes nekonala žiadna denacifikácia."

V roku 2009 Slovinsko opakovane upozornilo, že Chorvátsko sa nikdy nedištancovalo od svojej fašistickej NDH-minulosti.

Ak porovnáme súčasne správanie sa neonacisticky konajúcich Chorvátov s Nemeckom, tak by to znamenalo, že Nemeckom tiahnu hordy mužov v uniformách Hitlerovej SS a pred obrovskou masou súhlasne tlieskajúcich ľudí  spievajú hitlerovské piesne typu Die Fahne hoch a oslavujú Hitlera, pričom polícia vôbec nezasiahne, ale si pritom to isté nenápadne pospevuje a nemeckí politici nič proti tomu nemajú.

V Chorvátsku je oslava fašistického ustašizmu úplne normálna a takpovediac aj žiadúca“, povedala Alejandrovi chorvátska spisovateľka.

Chorvátsky spevák Marko Perkovič-„Thompson“  je v Chorvátsku vysoko uctievaný so svojimi protisrbskými nenávistnými ustašovskými pesničkami a pesničkami, ktoré sú oslavou chorvátskych vrahov a týrateľov z koncentráku v Jasenovaci. Keď s nimi chce vystúpiť pred Chorvátmi v Nemecku či Rakúsku, tak nedostane povolenie. Chorvátska tlač na to reaguje s hnevlivými protestami.

Ustašovské uniformy sú u mnohých Chorvátov veľmi obľúbené a pri rôznych sviatkoch a príležitostiach s nadšením obliekané. V roku 2008 uklázala jedna anketa, že polovica Chorvátov má sympatie voči Ustašovcom. Sú pre nich hrdinskými bojovníkmi za slobodu Chorvátska, skvelí patrioti a veriaci bohabojní katolíci. Preto proti nim nič nemajú ani početní chorvátski politici.

Pred bratovražednou balkánskou vojnou, keď aj NATO bombardovalo Srbsko (a jeho lietadlá prelietali ponad SR s dovolením vlády), tak obyvateľstvo Chorvátska tvorilo aj 20 percent Srbov. Po jej ukončeni bolo 300 000 Srbov zo svojej chorvátskej domoviny navždy vyhnaných. Ani OSN ani EÚ nie je schopné dostať Záhreb k tomu, aby sa smeli vrátiť.

Aj to je dnešné Chorvátsko!