Chcú dvaja starci z USA vrhnúť svet do atómovej katastrofy? Pelosi nebezpečne provokuje Čínu a Biden Rusko

05.08.2022 21:57

Vláda Demokratov v USA z veľkej časti stratila rozum a ženie svet do katastrofy. Absolútne  nezmyselná a maximálne provokačná návšteva Nancy Pelosi na Taiwane, a to potom, ako ju Peking pred ňou vážne varoval, svedčí o tom, že táto 82-ročná osoba nemá žiadny zmysel pre diplomaciu a takpovediac hrá sa na generála neporaziteľnej armády, pred ktorou má strach každý.

Pre Peking je Taiwan neoddeliteľou súčasťou Číny a kto tvrdí niečo iné, tak to čínska vláda pokladá za miešanie sa do vnútornych záležitosti krajiny a teda za nepriateľský akt.

Čína už reagovala a oznámila konzekvencie. Reakcia prišla hneď, ešte kým bola tretia najvyššia politická predstaviteľka USA Pelosi na Taiwane. 21 vojenských lietadiel robilo manévre, pričom vnikli aj do vzdušného priestoru Taiwanu.

A Peking už ohlásil ďalšie manévre a aj hospodárske sankcie. A tie môžu mať v krajnom prípade ťažké konzekvencie pre Nemecko a Berlín bude musieť potom Peking prosíkať a žobrať o zľutovanie. Peking vyhlásil, že kto sa hrá s ohňom, sa môže nielen popáliť, ale dokonca aj zhorieť. Napriek tomu sa USA vedome hrajú s ohňom, pričom Biely Dom mal správu z Bezpečnostnej Rady USA, v ktorej sa hovorí, že návšteva Pelosi môže mať dlhodobé následky.

Prevažná väčšina štátov akceptuje čínsku pozíciu voči Taiwanu a len 13 štátov má s ním oficiálne diplomatické vzťahy. Paradoxné na tejto situácii je to, že USA aj keď sa vyhlasujú za ochrannú mocnosť Taiwanu, tak oficiálne ho nikdy neuznali. Nemecká vláda ako poslušný vazal USA stojí za americkou politikou voči Číne. Naivná a neskúsená nemecká ministerka zahraničia Baerbock práve počas návštevy Pelosi na Taiwane vyhlásila demonštratívne jeho podporu ak by ho Čína napadla a zároveň varovala Peking. Tým veľmi zaťažila nemecko-čínske vzťahy.

Nemeckí korešpondenti na Taiwane hlásia do Berlína, že situácia okolo tohto čínskeho ostrova je tak napätá ako dosiaľ nikdy a nebezpečie vypuknutia vojny veľké.

Ak príde k najhoršiemu, tak následky budú zničujúce aj pre Nemecko. Preto aj v Nemecku prebieha veľká diskusia o tom, či americká návšteva na Taiwane nebola len úplne zbytočná provokácia Číny, a to práve teraz, keď vo svete je mnoho krízových situácii - predovšetkým vojna na Ukrajine – alebo či to bol dôležitý signál toho, že Západ sa nedá zastrašiť, a tak demonštroval, že svojich partnerov podporuje.

CDU-zahraničný politik Norbert Röttgen, ktorý je veľkým priaznivcom USA,  povedal pre RND, že termín návštevy Pelosi bol absolútne nevhodne zvolený, že teraz  máme viac ako dosť medzinárodných napätí. Podobne sa vyjadril politik FDP Alexander  Lambsdorf, ktorý varoval pred eskaláciou. 

Diplomatický zástupca Taiwanu v Nemecku, prof. Jhy-Wey Shieh (germanista, ktorý vyštudoval na Ruhr-Universität Bochum) odkazuje Nemcom:

„Ak by prišlo k invázii na Taiwan, tak by to malo pre Nemecko ďalekosiahle následky. Priemyselné čipy, polovodiče a ďalšie komponenty importuje Nemecko z veľkej časti od nás a ako viete, žiadne vaše auto, ale ani žiadny mobil bez týchto produktov nefungujú. A samozrejme to všetko je dôležité aj pre zbrojársky priemysel.

Európania si preto nemôžu dovoliť, že Taiwan sa dostane pod kontrolu Číny. Tá by tak mala v rukách obrovský vydieračský potenciál a potom by museli začať prosíkať a žobrať Peking, aby sa dostali na tieto produkty.“

Zvláštne, ale taiwanský profesor vôbec nespomenul, že v prípade ozbrojeného konfliktu Američania Taiwan obránia a zachránia pred Číňanmi. Urobil tak preto, že sám neverí na účinnú vojenskú pomoc Američanov?

Zrejme vie veľmi dobre o obrovskej rozpoltenosti spoločnosti USA, ktoré sa zmietajú vo viacerých vnútorných krízach a už teraz je veľká a čoraz väčšia časť občanov proti vyhadzovaniu obrovských miliardových súm na Ukrajinu, ktorá požaduje stále ďalšie a ďalšie zbrane.

A v tejto situácii ešte aj vstúpiť do vojny s Čínou a mať pritom na krku aj maximálne znepriatelené Rusko, to by mohlo znamenať koniec USA.

Už len preto bola návšteva Pelosi na Taiwane obrovskou a nezmyselnou a možno azda aj „smrteľnou“ chybou diplomacie amerických Demokratov.

 

Na záver si ešte povedzme, že len tieto štáty a miništátiky uznávajú Taiwan:

 

Haiti (1956)

Paraguay (1957)

Guatemala (1960)

Honduras (1965)

Eswatini (1968)

Tuvalu (1979)

St. Vincent und die Grenadinen (1981)

St. Kitts und Nevis (1983)

Belize (1989)

Marshallinseln (1998)

Palau (1999)

Nauru (1980–2002, 2005)

St. Lucia (1984–1997, 2007)