Chce Litva vyprovokovať útok Ruska? Ohlásila vlastné sankcie proti ruskému Kaliningradu

21.06.2022 20:20

Nevie Brusel o tom, čo robí jeho členský štát, keďže neprišla odtiaľ žiadna reakcia? A či NATO si naozaj želá vyprovokovanie Ruska prostredníctvom Litvy?

Litva oznámila zavedenie vlastných sankcií proti ruskej exkláve Kaliningrad. Ide o blokádu tranzitu do Kaliningradu cez územie Litvy.

Moskva má dve možnosti, ako na to odpovedať:        

 

Spustí vojenskú operáciu proti Litve a donúti ju zrušiť provokačné a kontraproduktívne sankcie

alebo

zareaguje zastavením dodávok elektrického prúdu

 

Litva je aj po viac ako 30 rokov napojená kompletne na ruskú  rozvodnú sieť a je tak plne závislá od ruských dodávok elektricity.

Napriek tomu vláda tohto trpaslíčieho štátu v sobotu oznámila, že sankcie proti ruskej exkláve Kaliningrad nadobúdajú platnosť.

To znamená, že Litva blokuje celú nákladnú dopravu z Ruska cez Bielorusko do Kaliningradu, a to v oboch smeroch cez svoje územie. Platí  to pre všetky produkty sankcionované Bruselom.

Ako oznamuje agentúra Reuters platí to aj pre kovy, konštrukčné materiály, „špeciálne“ technológie, uhlie.    

To Kaliningradu spôsobí nemalé problémy, lebo asi polovica všetkých produktov a tovarov, ktorú importuje je závislá od prepravy cez Litvu.

Litva je v EÚ voči Rusku najnepriateľskejšie nastavená a je najdevótnejším „vazalom“ USA v  EÚ a bez súhlasu Washingtonu by takýto krok sotva urobila.