Chce Porošenko dať zavraždiť nemeckého exkancelára Gerharda Schrödera?

20.11.2018 20:02

Schröder-Kim So-yeon, manželka nemeckého exkancelára Gerharda Schrödera vzniesla závažné obvinenie voči berlínskej spolkovej vláde. Má veľké obavy o život svojho manžela. Pre Redaktionsnetzwerk Deutschland v Hannoveri povedala:

„Ako manželka mám veľký strach o manžela a som pobúrená správaním sa nemeckej vlády. V našej krajine a v našej kultúre niečo také nepoznáme, aby vláda nepodnikla vôbec nič, keď iná krajina ohrozuje jej demokratického politika a najmä v takom prípade, keď ide o jej bývalého kancelára.“

Jej obavy a jej rozhorčenie sa týkajú jedneho dokumentu ukrajinského Ministerstva vnútra, ktorý bol vydaný už dávnejšie. Je to listina názvu mirotvorec, na ktorej je zoznam hľadaných, pre Ukrajinu nebezpečných ľudí. Sú na nej stovky mien. A teraz už aj prvý nemecký občan. Začiatkom novembra na nej pribudlo aj meno Gerhard Schröder. Viaceré osoby, ktoré sú tam uvedené – medzi nimi aj žurnalisti a politici - už boli zavraždené. 

Pre pani Schröder-Kim So-yeon je absurdné a nepochopiteľné, že nemecká vláda a predovšetkým minister vnútra Heiko Maas SPD, ktorého straníckym kolegom exkancelár Schröder stále ešte je, nie sú schopní okamžite vyzvať ukrajinskú vládu, aby to vysvetlila, urobila nápravu a sa ospravedlnila, lebo niečo také nie je pre Nemecko akceptovateľné.

Ak nemecká vláda nerobí nič pre svojho exkancelára, ktorý vykonal veľmi veľa pre svoju krajinu, tak sa nemožno diviť, že sú jej absolútne ľahostajní vlastní občania a ani ju nenapadne ich účinne chrániť pred negatívnymi dôsledkami, ktoré spôsobila jej katastrofálna utečenecká politika.

A či je nebezpečná ignorancia Berlína v prípade Schröder len „prejavom pomsty“?

Lebo exkancelár opakovane kritizuje postoj nemeckej vlády voči Rusku i jej neochotu zrušiť sankcie. V každom prípade teraz už nemecká vláda nemôže povedať, že o príkaze Porošenka dať Schrödera na „vražednú listinu“ nič nevedela.

Kyjev je pobúrený iniciatívou Schrödera, ktorý žiada Brusel a Berlín, aby sa zrealizoval nový pakt EÚ s Ruskom (samozrejme bez Ukrajiny), ako protiváha k ohrozovaniu európskych ekonomických záujmov v dôsledku politiky USA.

Už v marci žiadal ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin „isté sankcie“ voči Schröderovi.