Charizma je zázračná "zbraň".Je daná"Bohom"alebo sa dá naučiť?

13.04.2016 23:36

Kto má charizmu, ten to má v živote neobyčajne ľahké. Touto "zbraňou" dobyjete každú "pevnosť", aj tú najneprístupnejšiu. Charizma prichádza znútra bytosti a jej vyžarovaniu podľahne každý "protivník". Je to však veľmi zriedkavá a vzácna schopnosť, ktorou sa vyznačuje len veľmi málo ľudí. 

Len málokto ale vie, že ju možno aj nadobudnúť, takpovediac sa ju naučiť. Nie je to ale jednoduchý a rýchly proces a sú k tomu potrebné určité predpoklady a dlhé a trpezlivé učenie a aj neobyčajné životné skúsenosti a zážitky. 

Najprv však je potrebné spoznať a dozvedieť sa čo charizma je a v čom spočíva kód charizmy.

Charizma-kód má sedem základných charakteristických znakov.  

a, reč tela

O prvom dojme na inú osobu rozhodne hneď na začiatku veľmi často reč tela - primerane pevný stisk ruky pri podaní si rúk, prípadne aj otvorené náručie na privítanie, príjemný úsmev, veselý, otvorený a rozžiarený pohľad, priamo do očí proťajšku. Dôležité je aj držanie tela, rovnomerné rozloženie váhy na obe nohy a vzpriamené sebavedomie státie.

b, gestikulácia 

Ak pri rozhovore primerane gestikulujeme, tak pôsobíme otvorenejšie a úprimnejšie a tým aj vierohodnejšie a sympatickejšie. Gestikulácia však nesmie pôsobiť agresívne a násilne, ale primerane temperamentne a ľudsky teplo.

c, hlas 

Je mimoriadne dôležitý a je najdôležitejším pilierom charizmy. Charizmatickí ľudia si práve hlasom a jeho pozitívnym pôsobením veľmi rýchlo získavajú priazeň a náklonnosť iných . Je výhodou, ak je hlas prirodzene melodický a má optimálne vibrácie a nie je frekvenčne ani príliš nízky, ani príliš vysoký. To je samozrejme dané genetikou, ale aj kto nemá taký hlas, tak sa ho môže naučiť aspoň milo a prirodzene používať. Veľmi dôležité je, aby z neho zaznieval optimizmus a sociálna kompetencia a účasť na druhom.

d, úsmev

Úsmev signalizuje druhému: som tu len pre teba a je mi príjemné s tebou hovoriť i ťa počúvať. Koncentrujem sa plne len na teba a mám porozumenie pre tvoj problém.

e, dôveryhodnosť

Dôveryhodnosť sa zakladá na tom, že vieme u druhého vybudiť pocit, že hovoríme pravdu a že berieme vážne všetko to, s čím sa nám zdieľa. 

f, sociálna kompetencia

Ak má náš proťajšok pocit, že máme dostatočnú empatiu a že sme nápomocným človekom, ktorý rád nezištne pomáha, tak nám veľmi rád prejaví svoju vďačnosť a pokladá nás za niečo veľmi cenné a výnimočné.  Sociálna kompetencia sa spravidla vyznačuje aj schopnosťou vedieť prejaviť svoj súcit a mať sociálne cítenie.

g, múdrosť a poznanie 

Ten, kto VIE, že naozaj VIE a vie to aj dôveryhodne prejaviť a odovzdávať zo svojho poznania a múdrosti iným ľuďom, ten vo všeobecnosti je veľmi uznávaným a obľúbeným človekom. Poznanie a vedomosti  múdreho človeka robia z neho autoritu.

V živote som poznal niekoľko ľudí, ktorí charizmu pôvodne nemali, ale ju časom nadobudli, lebo sa ju metodicky učili. Niektorých z nich som spoznal ako osoby bez charizmy a keď som ich po mnohých rokoch opäť stretol, tak vyžarovali veľkú chariznu. U iných, ktorí ju spočiatku nemali a som sa s nimi stretával, som videl, ako postupne charizmu nadobúdali.

Záverom dodám, že charizmatickí ľudia sú si dobre vedomí svojho charizmatického vyžarovania. Ich konanie sa vyznačuje mimoriadnosťou, ich myslenie vnútornou slobodou a sú nezávislí od postojov a názorov iných. Veľmi ľahko ovplyvnia iných a dokážu ich získať pre seba. 

Treba však povedať , že nie všetci charizmatici sú aj dobrými ľuďmi. Zlú povesť má napríklad nejeden charizmatický politik. Nejeden z nich zviedol masy a svoju charizmu zneužil na pochybnú a nebezpečnú ideológiu. Príkladom diabolského charizmatika bol Hitler. Príkladom ušľachtilého charizmatika bol Mahatma Gándi.