Ceny v Európe stúpajú a budú ešte aj explodovať

02.04.2022 23:12

Už pred ozbrojeným konfliktom v Ukrajine dosiahla inflácia v západnej Európe rekordnú výšku. Napríklad v Rakúsku dosiahla v marci najvyššiu hodnotu od roku 1981 a oproti marcu 2021 stúpla takmer o 7 percent. A najmä - a to ako vždy -  práve to, čo je pre nás najdôležitejšie, teda energie, pohonné hmoty a potraviny sa stávajú čoraz drahšie. A prognózy expertov  musia ľuďom naháňať strach, a tým najchudobnejším doslova hrôzu, lebo tie hovoria, že možno očakávať, že už v priebehu krátkeho času príde k zdražovaniu až o 10 a viac percent.

Keď niektoré rakúske nesystémové médiá už pred dvoma mesiacmi varovali, že ceny pôjdu čoskoro rapídne hore a že hrozí aj nedostatok potravín, tak systémové média písali o robení paniky. Odrazu teraz už dokonca aj renomovaný  systémový nemecký Spiegel hovorí o prudkom zvyšovaní cien.

V Nemecku a Rakúsku už ohlásili viaceré potravinové veľkoobchody, že od pondelka 4. apríla budú občania musieť platiť za rôzne potraviny ako mäsové výrobky, maslo, cukor, múka,....podstatne viac ako dosiaľ. A to je podľa expertov len začiatok vlny veľkého zdražovania potravín.

K veľkému zdražovaniu, ktoré sa samozrejme netýka len potravín, sa v médiách vyjadril aj prezident Nemeckého obchodného zväzu - DHV Josef Sanktjohanser:
„ Z dôvodu rýchlo stúpajúcich cien za energie (prúd, ropa, plyn, benzín – ktoré boli zdražené oproti minulému roku asi o tretinu) stúpli ceny už pred ukrajinskou krízou o 5 percent. Musíme však počítať s tým, že príde v blízkej budúcnosti nová vlna ešte väčšieho zdražovania a ceny určite porastú o viac ako 10 percent.“

Dodám, že už teraz sa žalujú nemeckí občania, že musia mesačne vydať kvôli nárastu cien niekoľko sto eur viac ako ešte pred nedávnom.