Celosvetový ošiaľ s kukuricou - ide samozrejme o veľké peniaze

20.12.2014 23:24

Kukurica, ktorá bola celé roky lacnou a hlavnou potravinou na juhu Kene, extrémne zdražela. 

Jemima, mladá Afričanka, ktorá po tom, ako ovdovela, len celkom sama vychováva svojích sedem detí. Žije v malej dedine na juhu krajiny a nevie ako v budúcnosti vyživí svoje deti, lebo kukuricu si môže kúpiť čoraz zriedkavejšie. 

Ako je to možné, že poľnohospodárske plochy s kukuricou sa tak veľmi razantne roširujú po celom glóbuse? Medzičasom sa kukurica seje na takom rozsahu plôch ako žiadny iný agrárny produkt. Stala sa z nej priemyselná plodina - absolútne číslo jedna 21. storočia. Je geneticky najlepšie preskúmaná a preto aj geneticky manipulovaná tak, aby sa jej optimálne darilo a aby mala preto maximálnu odolnosť proti škodcom. Kvôli týmto vlastnostiam sa stala miláčikom a obľúbencom veľkých agrárnych koncernov - dajú sa s ňou robiť tučné zisky. 

Trh s kukuricou mal pôvodne živiť ľudí na celom svete. Koncerny - predovšetkým zlopovestný koncern Monsanto - ho však zneužili a prerobili. Premenil sa tak na monštrum, ktoré na jednej strane prináša niektorým ľuďom obrovské zisky, na druhej strane necháva obrovské masy trpieť hladom.

V Keni sa kukurica stala luxusom, ktorý si môže len málo ľudí dovoliť. V USA priam exploduje rast pôdy určenej pre pestovnie kukurice, lebo tam sa z nej vyrába etanol, z ktorého sa produkuje bionafta. Aj v Nemecku sa produkuje kukurica nielen ako potrava pre zvieratá, ale aj ako surovina pre výrobu bioplynu. A vo svete sa kukuricou vykrmujú aj miliardy sliepok a ošípaných. 

Filozofia globálneho kapitalizmu znie: 

Nech žijú, prekvitajú a narastajú zisky. A kukurica zisky maximalizuje, čo tam potom, že hladujú a zomierajú preto milióny ľudí. 

Kukurica sa stala ošiaľom a šialenstvom - niekto šalie radosťou, koľko miliónov mu priniesla, iní zase šalejú zúfalstvom od hladu a biedy, lebo je pre nich nedostupná. Kukurica však za nič nemôže, za všetko môže len človek a jeho nenásytný hlad po stále väčších ziskoch.