Celonárodný štrajk vo Francúzsku sa v utorok vystupňoval. V stredu vláda urobila prvé významné ústupky

11.12.2019 22:24

V utorok bol vo Francúzsku už šiesty deň štrajku proti plánovanej dôchodkovej reforme prezidenta Macrona. Verejny život bol z veľkej časti ochromený. V Paríži boli zatvorené desiatky škôl a verejná doprava fungovala  len z malej časti a aj to v chaotických pomeroch.

Na francúzskych letiskách bol zrušený každý piaty let. Štrajkovalo sa aj v ďalších veľkomestach ako Bordeaux a Marseille. V Paríži polícia z bezpečnostných dôvodov zablokovala v centre pozdĺž Champs Elysee všetky ulice, ktoré viedli k Prezidentskému palácu.

Philippe Martinez, šéf Odborovej organizácie CGT, povedal v médiách, že dôchodkový systém musí byť reformovaný, ale nie tak ako chce Macron, ale tak aby ostal solidárny, ako to chcú odbory.

Ak Macron so svojou reformou stroskotá, tak to bude znamenať pre štát do roku 2025 deficit 17 miliard eur. Súčasný štrajk je najväčším francúzskym štrajkom od roku 1995.

Odborové organizácie už vopred prehlásili, že bude trvať tak dlho, pokiaľ sa nedosiahne splnenie všetkých požiadaviek,  ktoré boli zaslané vláde už dávnejšie.

V stredu poobede prišla prvá oficiálna reakcia parížskej vlády. Ministerský predseda Édouard Philippe ohlásil viaceré zmeny v plánovanej dôchodkovej reforme. O.i vstúpi do platnosti neskôr ako bolo plánované. Vláda tiež stanovila vyšší minimálny dôchodok pre tých, ktorí pracovali po celý život, a síce 1000 eur.

Odbory zatiaľ k tomu nič nepovedali. Je ale absolútne nepravdepodobné, že sa s tým uspokoja.