Cár Peter a V. Putin do „Paríža“! Macron prekvapuje. Aj kancelárku Merkel

22.05.2017 23:45

Táto informácia prekvapila nielen mňa, ale aj kancelárku. Ruský prezident sa o tom dozvedel skôr ako Merkel. Macron jej to bude musieť vysvetliť. Francúzsky prezident pozval Putina na politické rozhovory. Je to od neho veľmi dobrý politický ťah. A celé je to veľmi rafinovne skonštruované.

A prečo a ako príde do „Paríža“ aj cár Peter Veľký? Hneď vysvetlím.

Prezident Macron prijíme ruského prezidenta budúci pondelok. Stretnutie ruského a francúzskeho prezidenta sa ale nebude konať v Macronovom vládnom sídle, v Elizejskom paláci, ale vo Versaillskom paláci pri Paríži. To je rafinovný diplomatický ťah.

Lebo oficiálne príde Vladimír Putin do Francúzska „len“ preto, aby slávnostne otvoril veľkú výstavu ruského cára Petra Veľkého, ktorého veľmi obdivoval už národný hrdina Francúzov, Napoleon. Výstava sa bude konať z príležitosti spomienkovej oslavy 300 ročného výročia návštevy ruského cára v Paríži v roku 1717.

Toto využil francúzsky prezident šikovne na to, aby sa vo Versailles stretol s Vladimírom Putinom. Preto si ani nemusel pýtať k tomu „povolenie“ kancelárky Merkel. Putin neprichádza do Paríža na jeho oficiálne pozvanie, ale „len“ z historicko-kultúrneho dôvodu.

Samozrejme celkom tak to nie je.

Putin by predsa neprišiel do Paríža len kvôli otvoreniu nejakej výstavy, aj keď ide o ruského cára.

To predsa mohol vykonať ruský veľvyslanec v Paríži, ako sa to všade vo svete tak robí pri podobných príležitostiach.

Výstava len bola veľmi vhodnou zámienkou pre Emmanuela Macrona, aby inicioval stretnutie s Putinom. Ruský prezident príde do Francúzska len preto a nie kvôli výstave, ako sa to bude oficiálne písať v EÚ médiách.

Čo sa ale stalo, že Macron  sa chce odrazu stretnúť s Putinom?

Veď ešte len pred niekoľkými týždňami nemal pre neho ani len jediné dobré slovo a kde mohol, tam atakoval aj Marine Le Pen za jej priateľský postoj k Moskve. Bola v marci u Putina.

A Putin len pred niekoľkými mesiacmi odriekol svoju návštevu u prezidenta Hollanda, ktorý  úplne absurdne a nezodpovedne označil ruské nálety na mesto Aleppo, ktoré bolo v rukách ISIS, za vojnové zločiny.

Macron prezradil, že chce s ruským prezidentom v pondelok vo Versailles rokovať o zlepšení a rozvíjaní vzájomných vzťahov, najmä politických, hospodárských a kultúrnych.

To je ale zvláštne, lebo len to isté chcela robiť aj Marine Le Pen! A takmer bola za to vyhlásená za zradkyňu francúzskych záujmov.

Toto všetko naznačuje, že nový francúzsky prezident jej chce takpovediac vziať v tomto ohľade vietor z plachát. Veľmi veľa Francúzov a predvšetkým podnikateľov, ktorí robili intenzívne obchody s Ruskom, boli veľmi nespokojní s politikou Hollanda voči Rusku.

Toto nečakané stretnutie Putina a Macrona najbližší pondelok prezrádza, že Macron to chce zmeniť.