Bývalý politik CDU, Jürgen Todenhöfer, je prvým západným redaktorom, ktorý hovoril s predstaviteľmi ISIS v hlavnom meste ich islamského štátu

18.12.2015 11:43

Na tom, aby ho prijali a s ním hovorili a dali mu záruku bezpečnosti (ktorá vôbec nemusela byť dodržaná), pracoval veľa mesiacov. Sprevádzal ho aj jeho syn, ktorý sa od tejto cesty nedal nikým, ani svojím otcom, nijako odradiť, a tak riskoval veľmi vlastný život. 

Hneď keď prekročili hranice islamského štátu, tak museli odovzdať mobily a laptopy. Todenhöfer ešte poslal svojej dcére správu, že je všetko v poriadku a že sa budú sporadicky hlásiť. To však nebolo možné a v jeho rodine, v Nemecku, vypukla panika a obavy, že sa im niečo stalo.

Po šťastnom návrate z nebezpečnej "jamy levovej" Todenhöferovi mnohí vyčítali, že prečo hovoril s chladnokrvnými vrahmi, ktorí popravili stovky nevinných ľudí. Jeho argument znel, že predsa aj sudca musí hovoriť s vrahmi a že jeho vlastná filozofia spočíva v tom, že treba hovoriť vždy s každým a vypočuť si všetky argumenty.

Todenhöfer je presvedčený, že sa stretol s najnebezpečnejším politickým zoskupením, aké v súčasnosti existuje. V početných rozhovoroch a tvrdých diskusiach s  jeho reprezentantmi veľakrát prízvukovl, že to, čo robia nie je konformné s islamom a s Koránom - zabíjať nevinných, o.i. žurnalistov, jesidov, šiitov. Nedaroval im v diskusiách nič, ale z druhej strany prichádzali tvrdé a rovnako nekompromisné odpovede a ich hlavný argument znel: 

"To čo Američania robia tajne, že vraždia, zabíjajú a mučia - to my robime otvorene. Nedodržiavajú ani len vlastné zákony demokracie a šliapajú po nich. My ale dodržiavame zákony Koránu. Nie sme preto lepší my?" 

ISIS vodcovia sú absolútne presvedčení o tom, že sú určení na to, aby naplnili historické poslanie. To spočíva v úplnom zničení všetkých relígií okrem troch, ktoré su od Allaha - islam, judaizmus a kresťanstvo. Podla ISIS ideológie musia byť zničení aj všetci moslimovia, ktorí sú demokrati. Demokracia je podľa nej odsúdeniahodná ideológia, lebo jej zákony urobili ľudia a stavajú ich nad zákony Allaha, ktoré sú v Koráne. ISIS hovorí otvorene o tom, že za obeť ich religióznej očisty tohto sveta padnú stovky miliónov ľudí.

 

Predtým ako Todenhöfer hovoril s predstaviteľmi ISIS, tak si bol istý, že ide o brutálnych teroristov bez svedomia. Po svojom návrate povedal, že teraz vie, že sú páchateľmi z presvedčenia, a to z veľmi fundamentálneho presvedčenia, ktorí sú presvedčení, že sú jediní, ktorí žijú úplne verne podľa Koránu, kde sa síce hovorí aj o milosrdenstve, ale aj o časoch meča a ten podľa nich nastal teraz. Sú skalopevne presvedčení, že len oni sú zástancami jedinej pravej viery. A túto vieru chcú rozšíriť po celom svete.

Todenhöfer nepripúšťa, že existuje niekto, alebo nejaká organizácia, s ktorými by nechcel hovoriť. Povedal, že by hovoril dokonca aj s G.W. Bushom, hoci má zodpovednosť za vojnu v Iraku, ktorá bola zločinecká z pohľadu medzinárodného práva a je tak zodpovedný aj za smrť pol milióna civilistov.

V Mossule stretával v uliciach veľa Európanov a Američanov, ktorí patrili do radov ISIS a nadšene hovorili, že  konečne našli zmysel života a že niečo úžasnejšie ešte nezažili. Todenhöfer je presvedčený, že intenzívne bombardovania, ktoré inicioval Washington v Afganistane, Iraku a Lybii je plne zodpovedné za to, že terorizmus veľmi zmocnel a že stále rastie a sa rozširuje a neverí, že ho možno poraziť zbraňami. Napríklad trojmiliónové mesto Mossul, ktoré je ovládané režimom ISIS, by Západ musel najprv zrovnať so zemou, ak by v ňom chcel poraziť ISIS.

 

Môj komentár:

 

Veľa politikov i žurnalistov na Západe odsúdilo Todenhöferovu cestu k ISIS, lebo podľa nich robil pre tento režim reklamu. To je nehanebné tvrdenie, ktoré vôbec neozodpovedá pravde. To sú len výpovede kúpeného žurnalizmu. Mimochodom, v Nemecku, kde sa každoročne vyhlasuje "Unwort des Jahres - najhanebnejšie slovo roka", sa na prvom mieste umiestnil výraz "Lügenjournalismus - lživý žurnalizmus".  Jürgen Todenhöfer je samostatne a na voľnej nohe pracujúci redaktor a ani politicky ani žurnalisticky "nepatrí" nikomu. A takú slobodu má v našom západnom svete len málokto. Urobil len to, čo bolo z jeho pohľadu správne a že pritom riskoval nesmierne veľa, to nie je potrebne ani slovkom prízvukovať. Je mužom, ktorý hľadá pravdu a objektivitu, tak ako málokto v našom skorumpovanom západnom svete a vo svete poplatného a závislého žurnalizmu.