Bulharsko hrozí vetom proti pripravovanému, už desiatemu balíku protiruských sankcií

10.02.2023 13:03

Bulharsko vo štvrtok varovalo von der Leyen a Brusel pred prijatím protiruských opatrení v oblasti nukleárneho sektoru v rámci desiateho balíka sankcií proti Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásilo, že Sofia bude toto nové kolo sankcií vetovať, ak to bude potrebné.

"Nemôžeme akceptovať také sankcie, pretože priamo ovplyvňujú bulharskú jadrovú energiu,“

povedal bulharský prezident Rumen Radev pred summitom lídrov, ktorý hostil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, s ktorým diskutoval o vojenskej podpore a nových sankciách, ktoré EÚ plánuje zaviesť v deň, keď uplynie rok od vstupu ruskej armády na Ukrajinu.

„Pokiaľ ide o národné záujmy Bulharska, tak musíme byť veľmi opatrní. Ak to bude potrebné, budeme balík vetovať,"

zdôraznil bulharský prezident (exbojový pilot a ako generál-major niekdajší veliteľ bulharských vzdušných síl).

Mimochodom, nemecký mainstream o ňom píše ako o proruskom politikovi, ktorý sa stal prezidentom aj za pomoci Ruska.

Rumen Radev tiež pripomenul:

„Po roku vojny na Ukrajine už je najvyšší čas sústrediť sa na obnovenie diplomatického úsilia a hľadanie mierového riešenia.“

Radev aj vyzval EÚ, aby využila všetky dostupné nástroje potrebné na to, aby sa obnovili diplomatické rokovania a sa čo najskôr dospelo k mierovemu riešeniu konfliktu.

Po Zelenského účasti na európskom summite predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen oznámila, že v najbližších dňoch predstaví svoj návrh desiateho sankčného balíka (ten v mnohom určite nesie aj rukopis Zelenského), ktorý bude zahŕňať opatrenia proti ruskej armáde a politikom, ruským propagandistickým médiám a proti exportu takých objektov, ktorých nedostatok spôsobí nové škody ruskej armády a zníži jej bojové schopnosti.

Práve jadrový sektor je jedným z cieľov Ukrajiny, ako tu čo najviac uškodiť Rusku.

Kyjev pripomína Bruselu, že v tejto oblasti Rusko neustále udržiava svoje jadrové vydieranie Európy, napríklad aj prostredníctvom Bulharska.