V Buenos Aires, kde bol kancelár Scholz v sobotu, zažil sklamanie: Jeho žiadosť bola striktne odmietnutá!

29.01.2023 22:41

Nemecký kancelár je na ceste po Južnej Amerike a po Argentíne navštívi aj Brazíliu a Čile. Cieľom tejto cesty je  dosiahnutie zvýšenia bilaterálnych obchodov, investícií a financovanie projektov s týmito krajinami.

Je tu však ešte niečo dôležitejšie – v každom prípade pre USA. Olaf Scholz má urobiť všetko preto, aby juhoamerické krajiny sa pridali k tým, ktoré dodávajú zbrane  Ukrajine.

V sobotu poobede sa konali v Buenos Aires rozhovory kancelára a členov jeho sprievodu s členmi argentínskej vlády a prezidentom Argentíny.

 

Argentínsky prezident Alberto Fernández potom na spoločnej tlačovej konferencii s kancelárom Olafom Scholzom zdôraznil, že jeho krajina nebude Ukrajine dodávať žiadne zbrane. Na otázku nemeckých novinárov povedal:

"Argentína a aj Latinská Amerika ani len neuvažujú o dodávkach zbraní Ukrajine."

Fernández povedal, že kancelárovi vyjadril jednoznačne svoj názor, podľa ktorého existuje len jedno riešenie konfliktu na Ukrajine:

Nepriateľstvo musí byť eliminované prostredníctvom diplomacie a musia byť ukončené straty na ľudských životoch.

"Na tomto musíme všetci spolupracovať", podčiarkol Alberto Fernández.

V nedávnom rozhovore pre brazílsky denník Folha de Sao Paulo Fernández povedal, že udržiava pokračujúci dialóg s prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom a vždy podporuje len mierové rokovania.

Pripomenul aj to, že argentínska vláda tiež odmieta akékoľvek sankcie voči Rusku.

Ešte počas svojej cesty do Európy vlani v máji, ktorá ho zaviedla do Portugalska, Španielska, Francúzska, Talianska a Nemecka, Fernández zdôraznil, že jeho krajina sa nepripojí k sankciám proti Rusku.

Už vtedy poukázal aj na katastrofálny dosah tejto politiky:

Sankcie dramaticky ohrozia potravinovú „bezpečnosť“ mnohých ľudí a energetickú „bezpečnosť“ mnohých krajín.

„Sankcie proti Rusku majú negatívne dopady na celý svet a tiež na Argentínu,“ zdôraznil a vyslovil sa už vtedy veľmi dôrazne aj proti dodávkam zbraní:

„Argentína by neposlala zbrane nikomu, ale vynaložila by veľké úsilie na to, aby dala svet dokopy a tým sa problém čo najskôr vyrieši."