Budovanie novej Európy: Diskriminácia vlastného etnika - Berlín chce 35 percent migrantov v štátnej službe

18.01.2021 23:25

Berlín sa rozhodol zaviesť ako prvá nemecká spolková krajina tzv. migrantskú kvótu vo výške 35 percent pre štátnu službu. Zároveň to má byť výrazný signál a či výzva aj pre ostatné spolkove krajiny, aby to nasledovali. Návrh nového zákona je už vypracovaný a pochádza z dielne Administratívy Senátu pre integráciu.

V Berlíne vládne koalícia Zelení, SPD, Ľavica  a koalícia chce, aby návrh zákona bol predložený na odhlasovanie do Senátu ešte pred voľbami  v septembri 2021.

Jej zámer je jasný – to má ešte viac zvýšiť obľúbenosť  koalície u migrantov a Nemcov s migrantským pôvodom, a tak zabezpečiť pokračovanie vlády tejto koalície aj v ďalšom období.

Migrantská kvóta má platiť pre všetky úrady a inštitúcie Spolkovej krajiny Berlín, včítane polície, súdov, štátnej prokuratúry, ako aj pre všetky krajinské nadácie.

Berlínska senátorka pre Prácu, Sociálne veci a Integráciu Elke Breitenbach (Ľavica) sa k novému zákonu vyjadrila nasledovne:

„Chceme, aby všetci ľudia v Berlíne mali rovnaké možnosti – štrukturálnu diskrimináciu migrantov nepripustíme. Preto sú nevyhnutné pevné pravidlá a jednoznačná podpora migrantov vo forme stanovenej kvóty 35 percent.“

Pani senátorka ale zabudla, alebo je to jej jednostranná zameranosť len na migrantov, že keď zdôrazňuje to, že nepripustí akúsi štrukturálnu diskrimináciu migrantov, tak že novým zákonom práve to robí, lebo štrukturálne diskriminuje vlastné domorodé etnikum a zároveň neguje čosi, čo by malo byť samozrejmé, a síce to, že o prijatí niekde do zamestnania, či už do firiem, na univerzitu, do vedeckých inštitútov, do štátnej služby a podobne, má a musí rozhodovať kvalita a schopnosti a nikdy nie etnický pôvod.

Z môjho pohľadu je viac ako isté, že keď sa tento model zavedie v celom Nemecku, k čomu určite príde, tak niet pochýb, že Berlin a Brusel to potom presadia ako celoeurópsky zákon pre členské štáty EÚ.