Bude svetu vládnuť tretí Bush, Jeb Bush - Bush "gentleman"? - 1. časť

19.06.2015 16:28

Jeb Bush si zvolil inú taktiku pre svoj volebný boj ako v minulosti jeho brat. Aby zvíťazil vo voľbách v budúcom roku, tak ide cestou, ktorá je v podobných prípadoch pre USA absolútne neobvyklá. Robí všetko preto, aby verejnosť nadobudla dojem, že je iný ako jeho rodina, ba dokonca, že je iný ako jeho strana, strana Republikánov. Čo potom ale chce, ak sa stane prezidentom - aké má úmysly? Lebo na Obamovi nenachádza absolútne nič pozitívne. Plány Busha č. 3 sú pre svet veľmi nebezpečné, aj keď sa navonok dáva do istej miery ako vlk v baránkovom rúchu.

V priebehu svojej  predvolebnej reči v pondelok v Kalifornii pred viac ako 10 000 ľuďmi - kde osem rokov, až do roku 2007 vládol - zdôraznil, že mieni urobiť z USA opäť absolútnu superveľmoc a že chce výrazne posilniť armádu (americký zbrojársky priemysel si už teraz môže byť istý miliardovýmni ziskami z nových objednávok armády). Čo to v skutočnosti znamená, nemusím tu rozvádzať.

Jeb Bush chce ako prezident robiť inú politiku voči krajinám latinskej Ameriky, aku ju robil jeho brat. Bola to politika nadradenosti, demonštrácie sily a zastrašovania. USA tam aj preto stratili svoju pôvodne silnú dominanciu. Výhodou mladšieho Busha je to, že jeho manželka Columba je z latinskej Ameriky a má mexickú národnosť a tiež to, že výborne ovláda španielčinu. Bola to ona, ktorá ho podnietila k prestúpeniu na katolícku vieru. Pochádza z veľmi chudobných pomerov.

Jeb Bush sa aj zasadzuje za juhoamerických emigrantov, ktorí žijú ilegálne v USA. Hovori, že s ním sa neuskutoční zamýšľaný plán Obamovej vlády deportovať za hranice USA 11 miliónov latinov. Chce im umožniť za istých podmienok legalizáciu života v USA a nadšiť ich pre americkú "demokraciu". V USA sa ale čoraz viac ozývajú hlasy: No more Bush, no more Bush - nikdy viac Bush.

A to je Jebova dilema. Momentálne je hlavným kandidátom na prezidenta svojej strany a tak kontrahentom Hillary Clintonovej. Jeho problémom je však to, že má vo svojej strane aj veľa odporcov, ktorým niektoré jeho liberálne vyhlásenia idú absolútne proti "srsti".  

pokračovanie nasleduje